Η Ελλάδα στις αγορές για 7 δισ. το 2024

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2024 μέσω εκδόσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2024 μέσω εκδόσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters. Παράλληλα απέκλεισαν το ενδεχόμενο έκδοσης «λαϊκού» ομολόγου, επισημαίνοντας πως οι μικροί ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων, όπως έγινε πριν από μερικές μέρες κατά τη δημοπρασία του νέου εντόκου 52 εβδομάδων. «Το ποσό των 7 δισ. ευρώ που σχεδιάζουμε να αντλήσουμε από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λίγο αν μειώσουμε την ποσότητα των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία», σημείωσε αξιωματούχος του ΥΠΕΘΟ. Τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανέρχονται σε περίπου 11,5 δισ. ευρώ και μπορεί να μειωθούν κατά 1,5 με 2 δισ. ευρώ εντός του 2024. Παράλληλα επισήμανε πως η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2024 θα είναι αρκετή για να καλύψει πλήρως τις πληρωμές τόκων για το έτος.

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από δύο έως και έξι μήνες, ανάλογα εάν η επιχείρηση έχει πληγεί ή όχι από τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και τις  πυρκαγιές, καθώς και εξόφληση της οφειλής που θα προκύψει σε 12-24 δόσεις προβλέπουν αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας.  Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές ξεκινάει από 1ης Σεπτεμβρίου και η υποβολή  αίτησης πρέπει να γίνει  έως την 31η Οκτωβρίου. Για τις περιοχές που «πνίγηκαν» από τη θεομηνία, η περίοδος αναστολής ξεκινάει από 1ης Οκτωβρίου.

Πρόεδρος στη Δομική Κρήτης ο Γιώργος Κούτρας

Επισημοποιήθηκε η επαναδραστηριοποίηση του Δημήτρη Κούτρα, πρώην επικεφαλής της Ακτωρ και πιο πρόσφατα και της Intrakat, ο οποίος αναζητούσε νέα «στέγη», διοικητικά και μετοχικά. Αυτή βρέθηκε στη Δομική Κρήτης, εταιρεία της Στ΄ Τάξης του εργοληπτικού πτυχίου, της οποίας πλέον ο κ. Κούτρας είναι πρόεδρος μετά την πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κούτρας απέκτησε πρόσφατα ποσοστό 29,31% της εισηγμένης από τον έτερο μεγαλομέτοχο, Γιώργο Συνατσάκη.

Επενδύσεις 35 εκατ. σε βάθος τριετίας

Επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας δρομολογεί ο όμιλος Σαράντη για πρότζεκτ που σχετίζονται με τις υποδομές στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και με σχέδια ψηφιοποίησης. Αυτά αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, από δανεισμό, ενώ η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, από τη διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για τις οικονομικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου. Η διοίκηση προβλέπει πως το δεύτερο εξάμηνο ο ανταγωνισμός θα ενισχυθεί και τα περιθώρια κέρδους του ομίλου αναμένεται να κινηθούν είτε στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο είτε χαμηλότερα.

Μέτρα για τις πληγείσες περιοχές από Servicers

Σε αναστολή των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους δανειολήπτες στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα καταστροφικά φαινόμενα, όπως η δασική πυρκαγιά του Εβρου και τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός από την ημερομηνία εκδήλωσης του αντίστοιχου φαινομένου προχωράει η Ενωση Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ). Το χρονικό διάστημα θα επανεξεταστεί έπειτα από την αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε πληττόμενη περιοχή. Παράλληλα οι εταιρείες διαχείρισης προχωρούν σε αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης στις πληττόμενες περιοχές, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης του αντίστοιχου φαινομένου. Σκοπός της αναστολής είναι να δοθεί επαρκής χρόνος στους πληττόμενους οφειλέτες να εκδώσουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά για την ένταξη στο αντίστοιχο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, σε εφαρμογή των σχετικών πρωτοβουλιών της πολιτείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT