Σταθερά προσηλωμένοι στην απόκτηση κατοικιών αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ παραμένουν οι ξένοι επενδυτές, που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η ζήτηση έχει πλέον μετατοπιστεί στις περιοχές της Αττικής όπου έχει διατηρηθεί το καθεστώς των 250.000 ευρώ, αποφεύγοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τα σημεία όπου αυτό έχει διπλασιαστεί σε 500.000 ευρώ, δηλαδή το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια.
«Οι πελάτες μας κινούνται πλέον στα σημεία όπου διατηρήθηκε το όριο των 250.000 ευρώ, καθώς προς το παρόν δεν έχει αλλάξει η σύνθεση του επενδυτικού κοινού, ούτε τα “θέλω” τους», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Ρισβάς & Συνεργάτες, που ειδικεύεται σε προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης. Σύμφωνα με τον κ. Ρισβά, ο μεγαλύτερος όγκος των επενδυτών αναζητάει πλέον ακίνητα στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή, που δεν επηρεάζονται από την αλλαγή των 500.000 ευρώ. Αντίστοιχα έχουν αρχίσει να γίνονται επενδύσεις σε νέες κατασκευές σε περιοχές που επίσης έχει διατηρηθεί το όριο των 250.000 ευρώ, προκειμένου να απευθυνθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών. Τέτοια σημεία είναι, π.χ., η Παλλήνη, ο Γέρακας ή ακόμη και επιλεγμένα σημεία των δυτικών προαστίων, που βρίσκονται, για παράδειγμα, κοντά σε σταθμούς μετρό.
Κατά τον κ. Ρισβά, ακόμη μία σημαντική εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται και η μείωση των τιμών πώλησης διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς είναι πλέον απίθανο να γίνουν πράξεις από επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη «χρυσή βίζα». Ιδίως οι αγοραστές από την Κίνα είχαν εστιάσει στην απόκτηση διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία να μπορούν να εκμεταλλευτούν είτε μέσω μακροχρόνιων είτε μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτός ο όγκος των αγοραστών στρέφεται πλέον στην πόλη του Πειραιά, όπου έχουν γίνει σημαντικά έργα υποδομής και αναπλάσεις, όπως ο σταθμός του μετρό αλλά και οι αναπλάσεις στον Πύργο του Πειραιά (τα εγκαίνια του οποίου αναμένονται προς το τέλος του έτους) και στις πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος», δημιουργώντας σημαντική ζήτηση για κατοικίες από εργαζομένους στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου παρατηρήθηκε εκτίναξη του αριθμού των αγοραπωλησιών, καθώς οι ξένοι επενδυτές θέλησαν να προλάβουν τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου επένδυσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου τοποθετήθηκαν συνολικά κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν συνολικά 4.767 αιτήσεις για έκδοση άδειας παραμονής. Πρόκειται για αριθμό ο οποίος ξεπέρασε το σύνολο του 2022, όταν είχαν κατατεθεί 4.360 αιτήσεις, που είχε αποτελέσει και ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας και το 2019 (4.071 αιτήματα).
Ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωσή τους. Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για αναμονή τουλάχιστον πέντε μηνών, καθώς ουσιαστικά μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται οι αιτήσεις της διετίας 2021-2022. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν είχε καταστεί εφικτό οι αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργαστούν μεγάλο μέρος αυτών μέχρι το τέλος του 2022, λόγω της αδυναμίας κυρίως των Κινέζων επενδυτών (που αποτελούν και την πλειονότητα) να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, όταν χαλάρωσε η πολιτική της Κίνας στο συγκεκριμένο ζήτημα, εκδόθηκε υπουργική απόφαση τον Απρίλιο ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνες τις αιτήσεις και ακολούθως στις φετινές.