Στο 1,8 δισ. ο κύκλος εργασιών της ElvalHalcor στο εξάμηνο

Στο 1,8 δισ. ο κύκλος εργασιών της ElvalHalcor στο εξάμηνο

Μειώθηκε από πέρυσι, αλλά παρέμεινε ισχυρή η οργανική κερδοφορία στα 131 εκατ.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι, αλλά παρέμεινε ισχυρή η οργανική κερδοφορία του ομίλου ElvalHalcor κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, με την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά να επηρεάζει τις επιδόσεις της θυγατρικής του ομίλου Βιοχάλκο. Σε αντίθεση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, οπότε υπήρξε υπερβάλλουσα ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, το αντίστοιχο φετινό διάστημα η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κινήθηκε υποτονικά. Ως εκ τούτου, η ζήτηση υποχώρησε στον κατασκευαστικό κλάδο, η Ευρώπη εισήλθε τεχνικά σε ύφεση μετά από δύο συνεχή τρίμηνα μειούμενου ΑΕΠ και κατ’ επέκταση επηρεάστηκε η ζήτηση. Σε αυτό το περιβάλλον, όπως αναφέρει η διοίκηση της ElvalHalcor, ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε μόνο κατά 3,2%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, και διατηρήθηκε σημαντικά αυξημένος έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8,6%, σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία, μειώθηκαν κατά 18% και ανήλθαν στα 131 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο. Αυτή η μεταβολή συνδέεται με τα περιορισμένα περιθώρια στην ανακύκλωση και τις πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος, όπως αναφέρει ο όμιλος ElvalHalcor. Ωστόσο, το a -EBITDA παρέμεινε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2021 (85,2 εκατ. ευρώ).

Τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ, έναντι 215,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 100,6 εκατ. ευρώ, έναντι 206,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αρνητική επίδραση στα παραπάνω μεγέθη είχαν κυρίως τα λογιστικά αποτελέσματα μετάλλων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε -29,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 47 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022.

Το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε περίπου 29 εκατ. ευρώ, από 121 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα του 2022.

Το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε περίπου 29 εκατ. ευρώ, από 121 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα του 2022, με τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ (-78%). Η ElvalHalcor κατέγραψε υψηλές καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, που διαμορφώθηκαν σε 145 εκατ. ευρώ, ενώ μείωσε τον καθαρό δανεισμό κατά 163,3 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2022 και κατά 70 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του περυσινού έτους σε 885,5 εκατ. ευρώ. Η ElvalHalcor κατέβαλε μέρισμα για το 2022 ύψους 0,06 λεπτών ανά μετοχή. Επίσης, ο όμιλος ολοκλήρωσε το δεύτερο στάδιο του επενδυτικού του προγράμματος, αυξάνοντας σημαντικά τη δυναμικότητά του αλλά και την ευελιξία της παραγωγής.

«Η αντιστροφή των συνθηκών της αγοράς δεν μας επέτρεψε να πετύχουμε την ανάπτυξη των όγκων που θα επιθυμούσαμε και έχουμε τη δυνατότητα, όμως η ευελιξία μας αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά καθοριστική στη διατήρηση υψηλών ποσοτήτων και κυρίως προσαρμοσμένης κερδοφορίας» σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Κλάδου Αλουμινίου, Νικόλαος Καραμπατέας.

«Η κάμψη στη ζήτηση στην αγορά του χαλκού, που ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Παρά τις αρνητικές συνθήκες, όμως, ο Κλάδος Χαλκού της ElvalHalcor πέτυχε ρεκόρ προσαρμοσμένης κερδοφορίας, ενώ οι ενέργειές μας για τη συγκράτηση του κόστους και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής στις υπόλοιπες θυγατρικές επέτρεψαν να έχουμε τις ελάχιστες δυνατές απώλειες από τη συνολική μείωση του όγκου πωλήσεων», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Κλάδου Χαλκού, Πάνος Λώλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT