Μπαράζ προστίμων και κλήσεων στην Κίνα

Μπαράζ προστίμων και κλήσεων στην Κίνα

Με αυξημένες κλήσεις και πρόστιμα στους παραβάτες επιχειρούν να γεμίσουν τα ταμεία τους οι τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα, σε μια ανορθόδοξη πρακτική που εντείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Με αυξημένες κλήσεις και πρόστιμα στους παραβάτες επιχειρούν να γεμίσουν τα ταμεία τους οι τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα, σε μια ανορθόδοξη πρακτική που εντείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η υποτονική οικονομία και τα μειωμένα έσοδα οδηγούν τις τοπικές αρχές να αναζητούν μη συμβατικές πηγές χρηματοδότησης, με τις αρχές επιβολής του νόμου να αναδεικνύονται στους μεγαλύτερους «ευεργέτες» τους.

Συχνά, τοπικές αστυνομικές δυνάμεις κυνηγούν υποθέσεις εκτός της δικαιοδοσίας τους, ακόμη και φερόμενους παραβάτες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, με στόχο την κατάσχεση δήθεν παράνομων κερδών. Πριν από λίγους μήνες, αστυνομικοί από τη βορειοανατολική Κίνα οδήγησαν σχεδόν 900 χιλιόμετρα μέχρι το Πεκίνο για να συλλάβουν ανώτερα στελέχη μιας startup εταιρείας παροχής υπηρεσιών streaming με την κατηγορία ότι ενεπλάκη σε παράνομο πολυεπίπεδο μάρκετινγκ. Η εταιρεία, Xueli Xingqiu, γνωστή και ως Future Learning, κατηγόρησε με τη σειρά της τους ερευνητές ότι κατασκεύασαν κατηγορίες και υπερέβαλαν στα περιουσιακά της στοιχεία. Σε άλλη περίπτωση, οι προγραμματιστές ενός κινεζικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία στην ανατολική πόλη Γουσί ξεπέρασε τη δικαιοδοσία της, διατάσσοντας ποινική έρευνα εναντίον της, επίσης για φερόμενη χρήση παράνομων τεχνικών μάρκετινγκ.

Το Πεκίνο έχει καταγγείλει την πρακτική της «επιθετικής» κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και της επιβολής προστίμων για την αύξηση των εσόδων, περιγράφοντας τέτοιες μεθόδους ως «επιβολή του νόμου με στόχο το κέρδος». Το φαινόμενο που είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ξανά, καθώς η οικονομία της Κίνας πασχίζει να ορθοποδήσει από την πανδημία COVID-19 και την κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου, αναγκάζοντας την κορυφαία ρυθμιστική αρχή της χώρας να ανακοινώσει αυτόν τον μήνα νέα καταστολή στην κατάχρηση της αστυνόμευσης. Το κόστος εφαρμογής των μέτρων μηδενικής ανοχής κατά της COVID-19 επιδείνωσε τα προβλήματα χρέους των τοπικών κυβερνήσεων, ενώ η απότομη πτώση στις πωλήσεις γης τους στέρησε μια βασική πηγή εσόδων. Απελπισμένες, οι τοπικές κυβερνήσεις κλήθηκαν να βρουν τρόπους να αποκομίσουν έσοδα.

Ορισμένες κατέφυγαν σε εικονικές συναλλαγές, δημιουργώντας οχήματα χρηματοδότησης εκτός ισολογισμού για να αγοράσουν κρατική γη και περιουσιακά στοιχεία από τους εαυτούς τους. Αλλες ασχολήθηκαν με υπερβάλλοντα ζήλο με τα πρόστιμα, τα τέλη και τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Τον Μάιο, για παράδειγμα, ξέσπασε δημόσια κατακραυγή όταν ένα κρατικό μέσο ανέφερε ότι οι αρχές στην κεντρική επαρχία Χενάν επιβάλλουν ασυνήθιστα βαριά και επαναλαμβανόμενα πρόστιμα σε οδηγούς φορτηγών για υπέρβαση των ορίων βάρους. Ενας εξ αυτών ισχυρίστηκε ότι έλαβε 58 πρόστιμα αξίας περίπου 38.000 δολαρίων μέσα σε δύο χρόνια. Το Πεκίνο προσπάθησε να περιορίσει το φαινόμενο, ενώ ορισμένοι Κινέζοι δικηγόροι και νομοθέτες έχουν ζητήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT