Στα χέρια της Λαγκάρντ η απόφαση για τα επιτόκια

Στα χέρια της Λαγκάρντ η απόφαση για τα επιτόκια

Το σύστημα ψηφοφορίας και τα στοιχεία για πληθωρισμό δείχνουν νέα αύξηση

3' 24" χρόνος ανάγνωσης

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και το σύστημα ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδηγούν στην απόφαση για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη σημερινή συνεδρίαση και αποτελούν, ίσως, την τελευταία «ευκαιρία» του Διοικητικού Συμβουλίου για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στον τρέχοντα και ταχύτερο στην ιστορία της Ευρωζώνης, κύκλο.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν έχουν δικαίωμα ψήφου τέσσερα γνωστά «γεράκια», καθώς και ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, οπότε, όπως εκτιμά και η Citigroup, η ΕΚΤ δεν θα καταφύγει σε επίσημη ψηφοφορία σε ό,τι αφορά την απόφαση για τα επιτόκια, αλλά θα ακολουθήσει την οδό της συναινετικής απόφασης. Αυτή είναι μια επιλογή που τείνει να ακολουθεί όταν οι θέσεις των μελών του Διοικητικού Δυμβουλίου δεν «δείχνουν» προς ένα αποτέλεσμα μεγάλης πλειοψηφίας, αλλά είναι μοιρασμένες, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, προς αποφυγήν κριτικής από την αγορά ότι η απόφαση δεν είχε μεγάλη στήριξη.

Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. εκτιμούν γενικότερα πως τα επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων δεν θα ξεπεράσουν το 4% (τίθεται ως ανώτατο όριο), από το 3,75% που είναι αυτή τη στιγμή, έπειτα από εννέα συνεχείς αυξήσεις συνολικού ύψους 425 μ.β. Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να κάνει μια «παύση» αυτή τη στιγμή, κινδυνεύει να μην μπορέσει να επιστρέψει στη σύσφιγξη.

Στην επόμενη συνεδρίαση τον Οκτώβριο, η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα, δεν θα υπάρχουν νέες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ για την οικονομία, ενώ κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (δεν θα διεξαχθεί συνεδρίαση τον Νοέμβριο) ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει υποχωρήσει κι άλλο και η οικονομία θα έχει πιθανότατα μπει σε φάση μέτριας συρρίκνωσης. Οπότε, σύμφωνα και με τη Citi, σήμερα είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία που θα έχει η ΕΚΤ για να φέρει τα επιτόκια στο επιθυμητό «περιοριστικό» επίπεδο. Αλλωστε, και μεταξύ εκείνων των διοικητών που τείνουν περισσότερο προς μια αυστηρότερη πολιτική, η όρεξη για αυξήσεις υποχωρεί σιγά σιγά και η στάση τους «γέρνει» προς την επιτάχυνση της ποσοτικής σύσφιγξης (QT) ή άλλων μέτρων μείωσης του ισολογισμού.

Η απόφαση για τη σημερινή αύξηση βρίσκεται ουσιαστικά στα «χέρια» της Κριστίν Λαγκάρντ. Από το 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει εφαρμόσει ένα σύστημα ψήφισης εκ περιτροπής (rotation), σύμφωνα με το οποίο κάθε μήνα πέντε διοικητές (ένας από μία ομάδα που αποτελείται από τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία και τέσσερις από όλα τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης) δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, εάν διεξαχθεί επίσημη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με νέες προβλέψεις, ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 3% το επόμενο έτος, υψηλότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο.

Η τρέχουσα είναι μια κατάσταση όπου η λήψη της απόφασης για τα επιτόκια με ψηφοφορία είναι πιθανότατα πολύ καλύτερο να αποφευχθεί.

Τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που δεν έχουν επίσημο δικαίωμα ψήφου στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας είναι οι Χοακίμ Νάγκελ (Γερμανία), Πιερ Ουνς (Βέλγιο), Μάντις Μίλερ (Εσθονία), Γκάμπριελ Μακλούφ (Ιρλανδία) –όλοι στην πλευρά των «γερακιών»– και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θεωρείται εκ των «περιστεριών» του Δ.Σ. Είναι συνεπώς πολύ δύσκολο η πρόεδρος της ΕΚΤ να αφήσει την απόφαση να περάσει σε ψηφοφορία, δεδομένου του κινδύνου να αποδοθεί το αποτέλεσμα στο γεγονός ότι, ειδικότερα, ο πρόεδρος της Bundesbank δεν μπορούσε να ψηφίσει. Επίσης, το Συμβούλιο πιθανώς είναι σε γενικές γραμμές μοιρασμένο μεταξύ διοικητών που τείνουν προς μια νέα αύξηση των επιτοκίων, εκείνων που δεν προτιμούν την αύξηση, ενώ αρκετοί έχουν εμφανιστεί να είναι αναποφάσιστοι.

Σε μια κατάσταση όπου η σύνθεση του Δ.Σ. είναι ισορροπημένη, αλλά η επιθυμία να υπάρχει ευρεία συναίνεση είναι ξεκάθαρη, πιθανότατα πολύ λίγοι διοικητές θα αντιτάσσονταν σε οποιαδήποτε σύσταση διατυπωθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, η οποία στην ουσία θα αντανακλά αυτό που θέλει η πρόεδρος.

Και η Λαγκάρντ, έχοντας σήμερα στα χέρια της τις νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, θα προτιμήσει τη νέα αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι νέες προβλέψεις θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 3% το επόμενο έτος, υψηλότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο, ενισχύοντας την υπόθεση για τη δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σήμερα. Οι πιθανότητες που δίνουν οι επενδυτές για νέα αύξηση εκτινάχθηκαν μάλιστα χθες στο 70% από μόλις 40% μία μέρα νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT