Η Google στο εδώλιο για μονοπωλιακές πρακτικές

Η Google στο εδώλιο για μονοπωλιακές πρακτικές

Ξεκίνησε η μεγάλη δίκη κατά του τεχνολογικού κολοσσού στις ΗΠΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε συνεργασία με ομάδα γενικών εισαγγελέων ξεκίνησαν την Τρίτη ακροαματική διαδικασία κατά της Google, θυγατρικής της Alphabet, με γνώμονα τη μονοπωλιακή συμπεριφορά της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μήνυση κατά τεχνολογικού ομίλου τον 21ο αιώνα. Τα κυβερνητικά στελέχη στις εναρκτήριες δηλώσεις τους είχαν υποστηρίξει ότι οι συνεργασίες που συνήψε η εταιρεία για τη μηχανή αναζήτησής της, οι οποίες αποτιμώνται σε 1,7 τρισ. δολάρια, λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύουν παρανόμως το μονοπώλιό της, βλάπτοντας τους καταναλωτές. Η Ιστορία μας έχει δείξει ότι σε υποθέσεις σαν αυτήν θα είναι δύσκολο να κερδίσει η κυβέρνηση. Από μέρους της η Google, ωστόσο, δίνει μια χαμένη μάχη. Η υπόθεση συνοψίζεται στο αν η συμπεριφορά της Google έβλαψε τους καταναλωτές μέσω ενός μονοπωλίου, που δημιούργησε αθέμιτα. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας λαμβάνει και χρησιμοποιεί δεδομένα, τα οποία δημιουργούν έναν καλύτερο αλγόριθμο που προσελκύει τους καταναλωτές και, κατά συνέπεια, σωρεύει περισσότερες πληροφορίες. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Κένεθ Ντίνζερ, το αποκάλεσε «βρόχο ανάδρασης». Το πρόβλημα για το υπουργείο έγκειται στο ότι οι καταναλωτές διανέμουν εύκολα τα δεδομένα τους, και όχι μόνο προς την Google. Ομιλοι όπως οι Amazon.com και Meta Platforms συλλέγουν πληροφορίες επίσης με αυτόν τον τρόπο.

Η κυβέρνηση έχει λίγους άσους στο μανίκι της. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να στραφεί κατά της Google, εάν δημιουργούσε συνεργασίες που άφηναν τους καταναλωτές ή άλλους διαφημιστές χωρίς τρίτες επιλογές. Ο Ντίντζερ υποστήριξε, απευθυνόμενος στον δικαστή Αμίτ Μέχτα, ότι η Google πληρώνει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια κάθε χρόνο για να διατηρήσει τη θέση της ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης και είχε συζητήσεις σχετικά με την ισχυρή επίδραση που θα είχαν τέτοιες συνεργασίες στο μερίδιό της. Βέβαια, δεν είναι σαφή και ξεκάθαρα ούτε άσπρο-μαύρο. Οι κατασκευαστές συσκευών και οι δημιουργοί προγραμμάτων περιήγησης επιλέγουν την Google, επειδή είναι η υπηρεσία υψηλότερης ποιότητας και οι χρήστες μπορούν εύκολα να διαλέξουν άλλη προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, υποστήριξε ο Τζον Σμιντλάιν, επικεφαλής της ομάδας δικηγόρων της Google. Επιπλέον, ο αντιμονοπωλιακός αγώνας της κυβέρνησης κατά της Microsoft το 1998 φανερώνει κάποιες ρωγμές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριζε τότε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας περιόρισε παράνομα τη δυνατότητα των χρηστών να απεγκαταστήσουν το λογισμικό του. Το περιφερειακό δικαστήριο διέταξε τη διάσπαση της Microsoft σε δύο ξεχωριστές μονάδες, αλλά η απόφαση ανατράπηκε, αφού η εταιρεία υποστήριξε επιτυχώς ότι ο δικαστής ήταν προκατειλημμένος. Τέτοιες παραδοξότητες είναι δυνατές, όταν οι εταιρείες απασχολούν τους καλύτερους δικηγόρους του κόσμου.

Παρά ταύτα, ακόμα και αν το υπουργείο Δικαιοσύνης αποτύχει στην προσπάθειά του, η ζωή του ομίλου υψηλής τεχνολογίας της Google γίνεται πιο δύσκολη. Αντιμετωπίζει άλλη μια μήνυση από τις Ομοσπονδιακές Αρχές κατά των πρακτικών της στον τομέα της τεχνολογίας διαφημίσεων. Είναι σημαντικό ότι η τρέχουσα περίπτωση θα δείξει με περισσότερες λεπτομέρειες τις εσωτερικές λειτουργίες της μηχανής αναζήτησης. Μπορεί να μην είναι παράνομες, αλλά οι αποκαλύψεις μπορεί να φέρουν στο φως τον βαθμό, στον οποίον φθάνει η εταιρεία για να αποκτήσει δεδομένα κι αυτό ίσως και να αποδειχθεί ανατριχιαστικό, αλλοιώνοντας περαιτέρω την αντίληψη του κοινού για την εταιρεία και τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας σήμερα. Οι δικηγόροι της κυβέρνησης θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, αλλά με απώλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT