Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση Αττικής Οδού

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση Αττικής Οδού

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αποφασιστεί η ανακήρυξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε προτιμητέο επενδυτή για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αποφασιστεί η ανακήρυξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε προτιμητέο επενδυτή για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε την υψηλότερη δεσμευτική οικονομική προσφορά, ύψους 3,27 δισ. ευρώ, μεταξύ των έξι υποψηφίων που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία. Μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και εφόσον εγκριθεί θα υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή, και ύστερα θα πάει για κύρωση στη Βουλή. Στο διάστημα από σήμερα και μέχρι την υπογραφή και ψήφιση της σύμβασης, η εταιρεία θα πρέπει να οριστικοποιήσει με όλες τις προβλεπόμενες λεπτομέρειες το χρηματοδοτικό σχήμα εφάπαξ καταβολής του τιμήματος των 3,27 δισ. προκειμένου να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, αναφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ.

Εντατικοί έλεγχοι αγοράς στις πληγείσες περιοχές  

Καθημερινούς ελέγχους στις λαϊκές αγορές και στα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού διενεργούν πλέον κλιμάκια ελεγκτών της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στη Θεσσαλία προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν παράβαση της νομοθεσίας για τη διατίμηση στο νερό, αλλά και για να εντοπίσουν συνολικά φαινόμενα αισχροκέρδειας στις πληγείσες περιοχές. Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές της Θεσσαλίας. Τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Σκλαβενίτης, Μασούτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl) το πράττουν ήδη και μένει να δούμε ανάλογες κινήσεις και από άλλες εταιρείες.  

Στα 235 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος το 2022  

Το παγκόσμιο χρέος για το 2022 παρέμεινε σε επίπεδα έτι υψηλότερα από τα ήδη υψηλά, που είχαν διαμορφωθεί προ πανδημίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το συνολικό χρέος έφθασε το 238% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022, δηλαδή ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το 2019. Σε όρους δολαρίου ανέρχεται σε 235 τρισ. δολάρια ή 200 δισ. δολάρια πάνω από τα επίπεδα του 2021.   

Γερμανίδα η διάδοχος του Ενρία στον SSM  

Η Γερμανίδα Κλαούντια Μπουχ αναμένεται να είναι η νέα επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), η οποία και θα διαδεχθεί τον Αντρέα Ενρία καθώς η θητεία του ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου 2024. Υποψήφια για τη θέση ήταν και η αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Μαργκαρίτα Ντελγκάντο. Η Γερμανίδα οικονομολόγος, η οποία διατελεί αντιπρόεδρος της Bundesbank από το 2014, θα ηγηθεί του SSM για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ΕΚΤ την επέλεξε κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας από τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, ενώ θα ακολουθήσουν η δημόσια ακρόαση της Μπουχ στο Κοινοβούλιο της Ε.Ε. και η επιβεβαίωση του διορισμού της από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.   

Deal στη Μολδαβία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας 

Με φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ θα καλύψει την ασφάλεια εφοδιασμού της τον ερχόμενο χειμώνα (2023/2024) η Μολδαβία. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναδείχθηκε νικητής της δημοπρασίας που διενήργησε η SA Energocom για την προμήθεια όγκου φυσικού αερίου άνω των 100 mcm/1 TWh με σκοπό την αποθήκευσή τους, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του εφοδιασμού της αγοράς της Μολδαβίας κατά τη χειμερινή περίοδο. Το κόστος της εν λόγω προμήθειας θα καλυφθεί από την EBRD, με την οποία η κυβέρνηση της Μολδαβίας υπέγραψε σχετική δανειακή σύμβαση. «Η θετική έκβαση του πρόσφατου διαγωνισμού ενισχύει ακόμη περισσότερο την ήδη ισχυρή εταιρική σχέση των δύο εταιρειών και επιβεβαιώνει την πρόθεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας να παραμείνει ο πρώτος στρατηγικός προμηθευτής της Μολδαβίας από την Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT