Σδούκου: Θωρακισμένη σε φυσικό αέριο η Ελλάδα

Σδούκου: Θωρακισμένη σε φυσικό αέριο η Ελλάδα

«Η ΕΕ δεν πρέπει να βασίζεται σε έναν και μόνο προμηθευτή», ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Σε καλύτερη κατάσταση, συγκριτικά με το 2022, βρίσκεται η Ελλάδα για τον επερχόμενο χειμώνα, καθώς, βάσει της αξιολόγησης κινδύνου που διεξαγάγει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, δεν αποτυπώνονται σημαντικά ελλείματα στο φυσικό αέριο.

Μιλώντας στο Συνέδριο για την Ενεργειακή Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στη Βαρσοβία, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογράμμισε ότι πλέον έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V ισχύος 660MW ενώ πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του νέου πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Αντικείμενο του Συνεδρίου αποτέλεσε η προετοιμασία της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της ζήτησης και της προσφοράς ενέργειας, της ανθεκτικότητας των υποδομών, των μηχανισμών αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και των στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων, ενώ συζητήθηκαν και η επίλυση των ενεργειακών συμφορήσεων και τα κρίσιμα έργα διαφοροποίησης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο τη μείωση της μεγάλης εξάρτησης της περιοχής από έναν μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου.

Στην ομιλία της, κ. Σδούκου αναφέρθηκε στις επιτυχείς προσπάθειες μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου την χρονική περίοδο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023 κατά 31%, σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά και κατά 18,2%, σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, το ίδιο χρονικό διάστημα, επιτυγχάνοντας το στόχο που έθετε ο Κανονισμός 1369/2022 της ΕΕ. Παράλληλα, η Ελλάδα μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, από 40% σε 20%.

Επιπλέον, ανέλυσε το ρόλο που διαδραμάτισαν σημαντικές υποδομές της χώρας, όπως ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός (IGB), o Διαδριατικός αγωγός (TAP) και το τερματικό LNG στη Ρεβυθούσα, για τη διασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, τονίζοντας ότι πηγή ανησυχίας αποτελεί το ζήτημα των τιμών και όχι η προμήθεια φυσικού αερίου.

Οπως ανέφερε η κ. Σδούκου, «το βασικό μάθημα της κρίσης είναι ότι η ΕΕ δεν πρέπει να βασίζεται σε έναν και μόνο προμηθευτή για την ενεργειακή της ασφάλεια, αλλά ούτε και σε μία μόνο χώρα διαμετακόμισης του φυσικού αερίου που εισάγει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT