Αύξηση πληθωρισμού, ελλείμματος ισοζυγίου μετά τη θεομηνία

Αύξηση πληθωρισμού, ελλείμματος ισοζυγίου μετά τη θεομηνία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του έτους παραμένουν θετικές, αλλά μετριάζονται μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν το φετινό καλοκαίρι διάφορες περιοχές της χώρας, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Alpha Bank, η Θεσσαλία παράγει το 5,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας, αποτελεί το 15% της συνολικής καλλιεργούμενης γεωργικής γης, ευθύνεται για το 14,1% του συνολικού προϊόντος του κλάδου «γεωργία, δασοκομία και αλιεία», καθώς και για το 6,4% της απασχόλησης.

Προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός οι καταστροφές στις υποδομές και την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και αφετέρου η επίπτωση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα το γεγονός ότι οι αγροτικές εκτάσεις δεν δύνανται να επανέλθουν άμεσα στην προτέρα κατάσταση, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να επέλθει επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου τόσο λόγω μείωσης των εξαγωγών αγαθών όσο και λόγω αναπλήρωσης, μέσω εισαγωγών, της απολεσθείσας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που προοριζόταν για εγχώρια κατανάλωση.

Επιπλέον, η μείωση του κεφαλαίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία (κτίρια, μηχανήματα, γη) αποτελεί, μακροπρόθεσμα, τη σημαντικότερη πρόκληση, καθώς επηρεάζει δυσμενώς τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και, κατά συνέπεια, το δυνητικό προϊόν. Οπως σημειώνεται:

• Το ΑΕΠ της Θεσσαλίας αντιπροσωπεύει το 5,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 (σε τρέχουσες τιμές), με το εν λόγω ποσοστό να κυμαίνεται διαχρονικά περί το 5%. Αναλυτικότερα, το 2,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας προέρχεται από τον νομό Λάρισας, το 1,4% από τον νομό Μαγνησίας, το 0,8% από τον νομό Τρικάλων και το 0,7% από τον νομό Καρδίτσας.

• Σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ), στη Θεσσαλία παράγεται το 14,1% του συνολικού προϊόντος του κλάδου «γεωργία, δασοκομία και αλιεία» και το 7% του κλάδου «Δημόσια διοίκηση και άμυνα, εκπαίδευση, υγεία και κοινωνική μέριμνα» (στοιχεία 2020). Ο διευρυμένος κλάδος που περιλαμβάνει το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τη μεταφορά και αποθήκευση, τα καταλύματα και την εστίαση, καθώς και ο κλάδος «Δημόσια διοίκηση και άμυνα, εκπαίδευση, υγεία και κοινωνική μέριμνα» αποτελούν συνολικά περίπου το 47% της ΑΠΑ της Θεσσαλίας.

• Από το σύνολο των απασχολουμένων στη χώρα, το 6,4% εργάζεται στη Θεσσαλία, με το 30,2% εξ αυτών να απασχολούνται στον κλάδο «Εμπόριο – καταλύματα – εστίαση», το 24,5% στον κλάδο «Δημόσια διοίκηση – άμυνα – υγεία – εκπαίδευση» και το 20,1% στον αγροτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT