Σούπερ μάρκετ: H Carrefour ενημερώνει τους καταναλωτές για τα τρικ των εταιρειών

Σούπερ μάρκετ: H Carrefour ενημερώνει τους καταναλωτές για τα τρικ των εταιρειών

Τοποθετεί αυτοκόλλητα σε προϊόντα προειδοποιώντας για συσκευασίες που μικραίνουν χωρίς να μειώνονται οι τιμές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πασχίζει να μειώσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια σε ύψη-ρεκόρ, ο όρος «greedflation», που περιγράφει τον πληθωρισμό όχι λόγω της ανόδου στα κόστη, αλλά λόγω της αύξησης των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών, κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του.

Μια άμεση και δημιουργική λύση για το παραπάνω βρήκε η Carrefour. Η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποφάσισε να «ξεμπροστιάσει» τις εταιρείες που δεν έχουν μειώσει τις τιμές τους, παρά το γεγονός ότι τα κόστη τους έχουν μειωθεί, βάζοντας ένα αυτοκόλλητο πάνω στα προϊόντα τους και ενημερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία γράφει στα αυτοκόλλητα που έχουν τοποθετηθεί μόνο σε καταστήματα της Γαλλίας: «Ο όγκος ή το βάρος αυτού του προϊόντος μειώθηκε, αλλά η τιμή από τον προμηθευτή αυξήθηκε».

Τα αυτοκόλλητα έχουν τοποθετηθεί σε 26 προϊόντα που έχουν συρρικνωθεί σε μέγεθος, αλλά κοστίζουν περισσότερο, παρότι οι τιμές των πρώτων υλών έχουν μειωθεί.

Για παράδειγμα, η Carrefour ανέφερε ότι ένα μπουκάλι Lipton Ice Tea με γεύση ροδάκινου χωρίς ζάχαρη, που παράγεται από την PepsiCo, συρρικνώθηκε στο 1,25 λίτρο από 1,5 λίτρο, με αποτέλεσμα να υπάρξει 40% αύξηση στην τιμή ανά λίτρο.

Το βρεφικό γάλα Guigoz που παράγει η Nestlé μειώθηκε στα 830 γραμμάρια από 900 γραμμάρια, ενώ το κέικ παγωτού Viennetta της Unilever συρρικνώθηκε στα 320 από 350 γραμμάρια.

«Προφανώς ο στόχος του στιγματισμού αυτών των προϊόντων είναι να επανεξετάσουν οι παραγωγοί την τιμολογιακή πολιτική τους», δήλωσε ο Στεφάν Μπομπές, διευθυντής επικοινωνίας πελατών της Carrefour.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Αλεξάντρ Μπομπάρντ, ο οποίος ηγείται επίσης της γαλλικής ένωσης των εταιρειών λιανικού εμπορίου, FCD, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών δεν συνεργάζονται στις προσπάθειες μείωσης των τιμών χιλιάδων βασικών προϊόντων παρά την πτώση του κόστους των πρώτων υλών.

Σε αυτό συμφωνεί και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος τον Ιούνιο κάλεσε 75 μεγάλες εταιρείες του λιανεμπορίου και ομάδες καταναλωτών στο υπουργείο, προτρέποντάς τους να μειώσουν τις τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Μπομπές, αυτή η ενέργεια θα διαρκέσει έως ότου οι στοχευόμενοι προμηθευτές συμφωνήσουν σε περικοπές τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT