Λύσεις από την Εύβοια στη διεθνή βιομηχανία

Λύσεις από την Εύβοια στη διεθνή βιομηχανία

Στους τρεις κορυφαίους παγκοσμίως κατασκευαστές ολοκληρωμένων εργοστασίων για λογαριασμό τρίτων η ελληνική SABO

3' 19" χρόνος ανάγνωσης

Οι περισσότεροι, ίσως, να μη γνωρίζουν ότι η κατασκευή από το άλφα μέχρι το ωμέγα ολοκληρωμένων εργοστασίων για λογαριασμό τρίτων αποτελεί μία ξεχωριστή αγορά με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ακόμη λιγότεροι ενδεχομένως να έχουν υπόψη ότι πρωτοπόρος παγκοσμίως στον συγκεκριμένο κλάδο, της παροχής ολοκληρωμένων βιομηχανικών λύσεων, αποτελεί μία ελληνική εταιρεία, η SABO, με έδρα το Βασιλικό Εύβοιας. Μέχρι σήμερα η εταιρεία, που ίδρυσε το 1984 ο Δημήτρης Κοίλιαρης και είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που έχει χρησιμοποιήσει ρομποτική τεχνολογία, έχει εγκαταστήσει άνω των 600 ρομπότ, έχοντας ολοκληρώσει περισσότερα από 800 έργα σε 55 χώρες παγκοσμίως. Η SABO, που ανήκει σε ένα διαφοροποιημένο όμιλο και αναμένεται να ενισχύσει φέτος κατά 22% τον τζίρο της, σε 53 εκατ. ευρώ και κατά 42% τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda), σε 3 εκατ. ευρώ, έχει γίνει εντός κι εκτός Ελλάδος γνωστή για την τεχνογνωσία της στην κατασκευή ολοκληρωμένων γραμμών παραγωγής για βιομηχανίες κεραμοποιίας (κεραμίδια και τούβλα). Επί μακρόν όμως, έχει διαφοροποιήσει το αντικείμενό της, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία γραμμών παραγωγής και την παροχή λύσεων και σε τομείς εκτός της κεραμοποιίας, όπως τα ηλεκτρολογικά συστήματα και η διέλαση αλουμινίου.

«Αρχικά οι πελάτες μάς επισκέπτονται για να διαπιστώσουν ότι μια ελληνική εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει ένα ολοκληρωμένο εργοστάσιο. Και στη συνέχεια ομάδα μηχανικών επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις τους ανά τον κόσμο, για να τους προτείνει εξειδικευμένες λύσεις», σημειώνει στην «Κ» η Ματίνα Κοίλιαρη, διευθύνουσα σύμβουλος της SABO. Η ίδια μαζί με την αδελφή της Ευγενία αποτελούν τη δεύτερη γενιά της οικογένειας που διοικεί την εταιρεία.

Πόσο δύσκολο όμως είναι μία ελληνική εταιρεία να ενταχθεί στους κορυφαίους τρεις παγκοσμίως παραγωγούς βιομηχανικών λύσεων και να αναμετριέται με παγκόσμιους κολοσσούς, όπως οι πολυεθνικές Keller και Lingl; Περιγράφοντας τα αρχικά βήματα της SABO, ο ιδρυτής της Δημήτρης Κοίλιαρης θυμάται την πρώτη έκθεση στην οποία συμμετείχε η εταιρεία στην Αλγερία. Εκεί ο ίδιος γνωρίστηκε με έναν φιλέλληνα Αλγερινό επιχειρηματία στον οποίο κατάφερε να πουλήσει ένα μικρό ξηραντήριο. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία εισήλθε στην αγορά της Αλγερίας. Σταδιακά η εταιρεία απέκτησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι ακόμη και της Γερμανίας, φθάνοντας να κατασκευάζει μονάδες παραγωγής στις πέντε ηπείρους.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 800 έργα σε 55 χώρες παγκοσμίως.

Η SABO δραστηριοποιείται στην Αμερική με projects 7 εκατ. ευρώ και στην Κεντρική Ευρώπη με έργα 8 εκατ. ευρώ. Επιχειρεί ακόμη να ενισχύσει την παρουσία της σε αναπτυσσόμενες αγορές, υλοποιώντας έργα 15 εκατ. ευρώ στην Υεμένη και στο Καζακστάν, ενώ «το Ιράκ και η Κεντρική Ασία αποτελούν αγορές με ισχυρές προοπτικές», όπως εξηγεί η κ. Κοίλιαρη. Ανέλαβε πρόσφατα και στην Μποτσουάνα ένα ακόμη έργο –το δεύτερο κατά σειρά–, ενώ υλοποιεί projects 12 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Ευρώπη που έχουν στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Ως όμιλος, πέραν της κατασκευής εργοστασίων κεραμοποιίας, δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης, αναλαμβάνοντας πρόσφατα την υλοποίηση ολοκληρωμένης γραμμής τεμαχισμού και επεξεργασίας ελαστικών οχημάτων στη Nότια Ιταλία. Εντός του 2023 «θα εγκαταστήσουμε για ελληνική εταιρεία μία ολοκληρωμένη γραμμή παραλαβής και διακίνησης εναλλακτικού καυσίμου, το τρίτο μας έργο μέσα σε μία χρονιά στον τομέα εναλλακτικού καυσίμου», σημειώνει η CEO. Στη ναυτιλία αναπτύσσει λύσεις επίλυσης προβλημάτων και επισκευής σε πλοία, όπως και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και πίνακες. Στις κατασκευές μέσω της Sicap, θυγατρικής τέταρτης εργοληπτικής τάξης, αναλαμβάνει σειρά τεχνικών έργων, διαθέτοντας ανεκτέλεστο 45 εκατ. ευρώ.

Με τον όμιλο να διαθέτει διαφοροποιημένο αντικείμενο, γίνεται αντιληπτό γιατί η λίστα των πελατών του περιλαμβάνει εταιρείες με δραστηριότητα στο αλουμίνιο, όπως η ΕΤΕΜ, η Cosmos Aluminium, η Europa και η Exalco για την οποία πρόσφατα ανέλαβε την υλοποίηση ολοκληρωμένης γραμμής αυτοματοποίησης. Η SABO συνεργάζεται και με την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» σε έργα εγκατάστασης εξοπλισμού, υλοποιώντας, ταυτόχρονα, το πρώτο της έργο εξειδικευμένων ρομποτικών αυτοματισμών με τη βιομηχανία Sunlight. Η «βεντάλια» της δραστηριότητάς της περιλαμβάνει και τη δημιουργία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, τομέας στον οποίο συνεργάζεται με τις ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ και «Ελληνικά Καλώδια».

Σε ενοποιημένο επίπεδο, αναμένεται φέτος, έναντι του 2022, να αυξήσει κατά 20% τον τζίρο της, σε 90 εκατ. ευρώ και κατά 40%, σε 7,5 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda). Το ανεκτέλεστο του ομίλου τοποθετείται σε 85 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT