Αντιδράσεις ξενοδόχων για την αύξηση του ημερήσιου τέλους διαμονής

Αντιδράσεις ξενοδόχων για την αύξηση του ημερήσιου τέλους διαμονής

Επιχειρηματίες ζητούν κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τον μήνα και τον προορισμό

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Αυξήσεις στο ημερήσιο τέλος διαμονής που πληρώνουν οι πελάτες των ξενοδοχείων, με στόχο τη χρηματοδότηση του αποθεματικού για τις φυσικές καταστροφές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προκαλώντας αντιδράσεις αριθμού ξενοδόχων που θεωρούν ότι αφενός διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, παρά την περί του αντιθέτου εντύπωση, και αφετέρου στέλνει αρνητικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά 1 έως και 6 ευρώ σε 1,5 έως και 10 ευρώ από το 2024 ο φόρος ημερήσιας διαμονής στα ξενοδοχεία, που καταβάλλεται επιπλέον όλων των άλλων χρεώσεων και αποδίδεται στα δημόσια ταμεία. Στόχος είναι, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, να διπλασιαστεί το 2024 το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές από τα 300 στα 600 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο δήλωσε πως ένας τουρίστας που πληρώνει 500 ή 1.000 ευρώ για μία βραδιά σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, δεν θα έχει πρόβλημα να καταβάλει τα αυξημένα τέλη τα οποία ισχύουν και σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, πηγές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας δηλώνουν πως το 99% των ξενοδοχείων 5 αστέρων έχουν μέση τιμή δωματίου κάτω των 200 ευρώ. Και η αύξηση του τέλους διαμονής για τη συγκεκριμένη κατηγορία από τα 4 στα 10 ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Αναφέρουν μάλιστα παραδείγματα ξενοδοχείων 5 αστέρων που αυτή την περίοδο έχουν προσφορές τόσο στις δικές τους ιστοσελίδες όσο και στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων στα 80, 90 ή 100 ευρώ. «Τα 10 ευρώ στην τιμή των 100 ευρώ για το δωμάτιο σημαίνει 10% επιβάρυνση, την ώρα που επιχειρούμε να διευρύνουμε την τουριστική σεζόν κάνοντας προσφορές για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», αναφέρει χαρακτηριστικά επιχειρηματίας με τον οποίον συνομίλησε η «Κ». Αλλος ξενοδόχος επισημαίνει πως η μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 300%, είναι στα χαμηλότερης κατηγορίας καταλύματα 1 και 2 αστέρων. Σημειώνεται ότι το τέλος διαμονής καταβάλλεται ανά δωμάτιο και όχι κατά κεφαλήν. Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων το τέλος θα ανέβει από 0,50 σε 1,5 ευρώ, για τα 3 αστέρων από 1,5 στα 3 ευρώ, για τα 4 αστέρων από 3 στα 7 ευρώ και για τα 5 αστέρων θα αυξηθεί από 4 ευρώ στα 10 ευρώ. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αντιδράσεις ξενοδόχων για την αύξηση του ημερήσιου τέλους διαμονής-1
Με στόχο να διπλασιαστεί το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές από τα 300 στα 600 εκατ. ευρώ αυξάνεται κατά 1 έως και 6 ευρώ σε 1,5 έως και 10 ευρώ από το 2024 ο φόρος ημερήσιας διαμονής στα ξενοδοχεία. [A.P.]

Εν τω μεταξύ, όμως, στην αγορά επικρατεί προβληματισμός και για «το μήνυμα που εκπέμπεται προς τις αγορές του εξωτερικού», ανησυχώντας για κακή δημοσιότητα με τίτλους όπως «Η Ελλάδα βάζει τους τουρίστες να πληρώσουν για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές». Παράλληλα, αρκετοί θέτουν ζήτημα αναλογικότητας και για το γεγονός πως πολλά καταλύματα που διατίθενται με βραχυχρόνιες μισθώσεις (και τα οποία αναμένεται ευρέως ότι θα υπαχθούν σε είσπραξη τελών διαμονής για όσους εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα ακίνητα) αποτελούν υπερπολυτελείς βίλες, οι οποίες ενοικιάζονται για χιλιάδες ευρώ την ημέρα, και που λόγω έλλειψης κατηγοριοποίησης αστεριών θα υπαχθούν σε αντίστοιχο τέλος με τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων.

Οι ψυχραιμότεροι εκ των επιχειρηματιών του κλάδου της ξενοδοχίας επισημαίνουν πως η οριζόντια επιβολή του αυξημένου τέλους διαμονής σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί η ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο καταπολέμησης της εποχικότητας και του υπερτουρισμού. Ζητούν δηλαδή κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τον μήνα και τον προορισμό. «Θα ήταν λογικό να επιβάλλονται 10 ή, αν θέλετε, και περισσότερα ευρώ τέλος διαμονής στη Μύκονο και τη Σαντορίνη τον Αύγουστο ή και τον Ιούλιο, αλλά όχι 10 ευρώ σε ξενοδοχείο 5 αστέρων της Θράκης που αυτή τη στιγμή πουλάει προς 109 ευρώ τη βραδιά το δωμάτιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσης προτείνεται αντί για την αύξηση του τέλους διαμονής, ο ανασχεδιασμός του τέλους παρεπιδημούντων (0,5% επί των εισπράξεων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT