Σημαντική ώθηση στην κερδοφορία του ομίλου Ελλάκτωρ αναμένεται να προσδώσει η πώληση της θυγατρικής Ακτωρ. Οπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του φετινού πρώτου εξαμήνου, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, χωρίς να υπολογίζεται η Ακτωρ, διαμορφώνονται σε 32,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αν προστεθεί και η θυγατρική του τομέα των κατασκευών, τα κέρδη του ομίλου περιορίζονται σε 12,9 εκατ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει επειδή και κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο η Ακτωρ κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους 19,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 7,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Οπως ανέφερε χθες το απόγευμα η διοίκηση του ομίλου στη σχετική ενημέρωση προς τους αναλυτές, ο κύριος λόγος των ζημιών των κατασκευών ήταν ζημιογόνα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου διαμορφώνεται σήμερα σε 2,2 δισ. ευρώ, αλλά αυξάνεται σε 2,6 δισ. αν υπολογιστούν και τα έργα στα οποία η Ακτωρ έχει αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης, αλλά δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται έργα ύψους 415 εκατ. ευρώ. Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υπεγράφησαν νέες συμβάσεις ύψους 263 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη εξ αυτών ήταν το οδικό έργο ΣΔΙΤ Ριζόμυλος – Καλαμάτα, ύψους 123 εκατ. ευρώ (συμμετοχή «Ακτωρ Παραχωρήσεις»).
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευθ. Μπουλούτας τόνισε ότι «διαθέτουμε πλέον ίδια κεφάλαια 840 εκατ. ευρώ και καθαρή ρευστότητα 180 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένης της παραχώρησης του Μορέα). Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με την πώληση της Ακτωρ. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο όμιλος θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά του, έχοντας πλέον τη δυνατότητα, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους».
Στον τομέα των ακινήτων σχεδιάζεται επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 400 εκατ. ευρώ.
Στόχος της διοίκησης τα επόμενα χρόνια είναι η ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα των παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανάπτυξης ακινήτων. Σημειωτέον ότι στον τομέα των ακινήτων σχεδιάζεται επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 400 εκατ. ευρώ, για το οποίο η χρηματοδότηση θα προκύψει από έναν συνδυασμό πηγών. Στο πλαίσιο αυτό, ένα πρώτο βήμα θεωρείται η επικείμενη πώληση του εμπορικού πάρκου Smart Park στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, με την οποία διεξάγονται σήμερα αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, στη θυγατρική εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια του Smart Park έχει περάσει και το σύνολο των δανείων της REDS, ύψους 85,6 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η πώληση του πάρκου των 53.000 τ.μ. αναμένεται να εκμηδενίσει τα χρέη κι έτσι θα ενισχυθεί το περιθώριο νέας δανειακής μόχλευσης, που θα κατευθυνθεί για τις νέες επενδύσεις του ομίλου (Γούρνες, Cambas Project και Μαρίνα Αλίμου). Ειδικά για τη Μαρίνα Αλίμου ο κ. Μπουλούτας τόνισε χθες ότι εντός των επόμενων 2-3 μηνών αναμένεται η έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ, ώστε να ακολουθήσει η έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών. Εκτίμησε δε ότι σε έξι μήνες από την έκδοση της ΚΥΑ το έργο της ανάπλασης της Μαρίνας Αλίμου θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.