Μεγάλη αύξηση επιτοκίων σχεδιάζει η Τράπεζα της Τουρκίας

Μεγάλη αύξηση επιτοκίων σχεδιάζει η Τράπεζα της Τουρκίας

Αιτία η άνοδος του πληθωρισμού, που τον Αύγουστο έφτασε το 60%

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Μια τεράστια αύξηση των επιτοκίων έως και κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες εξετάζει η Τράπεζα της Τουρκίας, επισπεύδοντας τη μάχη κατά του επίμονα υψηλού πληθωρισμού στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής που μίλησαν στο Al Monitor σε καθεστώς ανωνυμίας, η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να καταφύγει σε τέτοιες δραστικές κινήσεις μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 750 μονάδες βάσης που αποφάσισε τον Αύγουστο. Αιτία είναι η επιμονή του πληθωρισμού, που μόνο μέσα στον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 9% σε μηνιαία βάση, καθώς παρεμβαίνουν αστάθμητοι παράγοντες, με αποτέλεσμα να μην αποκόπτεται η ανοδική πορεία των τιμών καταναλωτή. Υπό τη νέα ηγεσία της και έπειτα από αλλεπάλληλες αυξήσεις, η κεντρική τράπεζα έχει φέρει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας στο 25% από το μόλις 8% στο οποίο τα είχε περιορίσει ο προηγούμενος διοικητής. Οπως επισημαίνει το Al Monitor, με μια επιθετική αύξηση επιτοκίων η κεντρική τράπεζα ευελπιστεί παράλληλα να διαμηνύσει σε επενδυτές και οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης πως είναι αποφασισμένη να πατάξει τον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ, η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να υπερθερμαίνεται. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός έφτασε στο 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καθώς η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα όπως, άλλωστε, και το κόστος των υπηρεσιών, αλλά και επειδή αυξάνονται οι φόροι και οι μισθοί. Παράλληλα αυξάνεται διαρκώς το κόστος των εισαγωγών, δεδομένου ότι η αλλαγή πολιτικής μετά την επανεκλογή Ερντογάν δεν έχει κατορθώσει έως τώρα να ενισχύσει την τουρκική λίρα. Καθοριστικός παράγοντας είναι, άλλωστε, το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, που επιδεινώνει διαρκώς τις προσδοκίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT