Σύγκρουση Γαλλίας – Γερμανίας για την πυρηνική ενέργεια

Σύγκρουση Γαλλίας – Γερμανίας για την πυρηνική ενέργεια

Στο επίκεντρο ενεργειακό κόστος, στήριξη της βιομηχανίας και νέες επενδύσεις

3' 31" χρόνος ανάγνωσης

Βαθαίνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο με αιχμή το αίτημα της Γαλλίας να γίνει αποδεκτή η πυρηνική ενέργεια ως καθαρή ενέργεια και την αντίδραση της Γερμανίας που επιμένει να το μπλοκάρει, ενώ διεκδικεί εξαιρέσεις από την απαγόρευση κατά των πωλήσεων συμβατικών αυτοκινήτων από το 2035. Η ρήξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. έχει εκδηλωθεί ανοικτά από την άνοιξη, όταν το Βερολίνο μπλόκαρε την τελευταία στιγμή τη συμφωνία για την απαγόρευση των πωλήσεων οχημάτων με ορυκτά καύσιμα, τον ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου των Βρυξελλών για οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα από το 2050. Εξόργισε, έτσι, το Παρίσι, το οποίο βλέπει το Βερολίνο να εμποδίζει το αίτημά του να γίνει δεκτή η πυρηνική ενέργεια ανάμεσα στις καθαρές μορφές ενέργειας. Ζητούμενο για το Παρίσι είναι να ανανεώσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας και να παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Οι δύο χώρες, που συνήθως συμπορεύονται και συνεργάζονται ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, συγκρούονται τώρα σε ένα θέμα που άπτεται της ενεργειακής κρίσης και του ευρωπαϊκού στόχου για μια οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Οπως, πάντως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, τελικά το διακύβευμα της διαμάχης είναι πού θα βρίσκεται η βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης. Μολονότι οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει σαφώς από τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία είχαν εκτοξευθεί το περασμένο έτος, οι δύο χώρες έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους καθώς Γαλλία και Γερμανία αγωνίζονται να μη μείνουν πίσω στην κούρσα προς την πράσινη οικονομία. «Οι κυβερνήσεις σε Παρίσι και Βερολίνο αναζητούν τρόπο για να παρέχουν στις βιομηχανίες τους ηλεκτρική ενέργεια στο χαμηλότερο κόστος», σχολιάζει σχετικά ο Κρίστιαν Εγκενχόφερ, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης CEPS στις Βρυξέλλες, και προσθέτει πως «είναι κυρίως θέμα πολιτικής επιβίωσης». Στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν ήρθε προ ολίγων ετών αντιμέτωπη με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», γι’ αυτό και οι τιμές της ενέργειας αποτελούν πάντα εκρηκτικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς υφίσταται εντεινόμενες πιέσεις καθώς δεν έχει επαρκή στήριξη στο εγχείρημά του να απομακρύνει τα γερμανικά νοικοκυριά από τα ορυκτά καύσιμα και να τα στρέψει σε άλλες πηγές ενέργειας. Και παράλληλα για την Ε.Ε. είναι η χειρότερη συγκυρία για μια σύγκρουση ανάμεσα στις δύο βιομηχανικές δυνάμεις της, όταν η Ουάσιγκτον προωθεί το πακέτο Μπάιντεν με τις επιδοτήσεις στις πράσινες επενδύσεις που προσελκύουν βιομηχανίες στις ΗΠΑ και απειλούν με αποβιομηχάνιση την Ευρώπη.

Το Βερολίνο μπλοκάρει τις γαλλικές προσπάθειες να γίνουν αποδεκτά τα πυρηνικά ως καθαρή ενέργεια και τα σχέδια ανανέωσης των αντιδραστήρων.

Για τη Γαλλία το ζητούμενο είναι να επιτύχει μια αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν την αγορά ενέργειας στην Ε.Ε., ώστε να στηρίξει τον ενεργειακό κολοσσό της Electricite de France που έχει χρέος ύψους 65 δισ. ευρώ. Παράλληλα πρέπει να διασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για την ανακαίνιση των απαρχαιωμένων πυρηνικών αντιδραστήρων της που έχουν κατασκευαστεί άλλοι τη δεκαετία του 1990 και άλλοι τη δεκαετία του 1980. Προκειμένου, όμως, να ανακαινίσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, να κατασκευάσει νέους, να αυξήσει την παραγωγική δυνατότητά της σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, και να αναβαθμίσει τα δίκτυά της, η EdF χρειάζεται επενδύσεις ύψους 25 δισ. ευρώ ετησίως. Το Βερολίνο μπλοκάρει, όμως, το αίτημα της Γαλλίας, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να αναμορφώσει το δικό της ενεργειακό σύστημα εφόσον δεν έχει πλέον το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ στις αρχές του έτους έκλεισε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανησυχεί πως η Γαλλία θα μπορέσει να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές ενέργειας, την ώρα που η ακριβή ενέργεια θα πλήττει τις βιομηχανίες της.

Οπως τόνισε προσφάτως ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αν η Γερμανία δεν διασφαλίσει προσιτή ενέργεια κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας που θα επενδύσουν αλλού, με αποτέλεσμα «να χάσει τη βιομηχανική βάση της». Και όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η EdF είναι κρατική εταιρεία, γι’ αυτό και «το ζήτημα δεν είναι πως η Γαλλία έχει μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αλλά ότι με τη βοήθεια του κράτους αυτές οι μονάδες μπορούν να προσφέρουν φθηνές τιμές ενέργειας, κάτω από τα επίπεδα της αγοράς». Μέχρι στιγμής οι εξελίξεις δικαιώνουν τους φόβους του Βερολίνου. Η Γερμανία καταβάλλει υψηλό κόστος για την ενέργεια και δεν έχει ακόμη διασφαλίσει πλήρως την απαιτούμενη προσφορά ενέργειας. Ως εκ τούτου, η Γαλλία έχει προσελκύσει 50% περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις από τη Γερμανία μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT