Μπαράζ αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες

Μπαράζ αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες

Σε μπαράζ αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών προχώρησαν χθες οι οίκοι Moody’s και Fitch

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Σε μπαράζ αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών προχώρησαν χθες οι οίκοι Moody’s και Fitch, με τη μεν πρώτη να δίνει την επενδυτική βαθμίδα σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, προτού ακόμη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, η Moody’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων έξι ελληνικών τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες, επισημαίνοντας την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την ενίσχυση του ισολογισμού τους και τη βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών τους, ενώ το outlook είναι θετικό για όλες τις τράπεζες.

Με βάση τη μεθοδολογία της Moody’s, η Εθνική Τράπεζα αναβαθμίστηκε σε «Baa3» από «Ba2», η Eurobank επίσης σε «Baa3» από «Ba2, η Alpha Bank αναβαθμίστηκε σε «Ba1» από «Ba2», η Τράπεζα Πειραιώς σε «Ba1» από «Ba3», ενώ η Attica Bank σε «B3» από «Caa1» και η Παγκρήτια σε «B2» από «B3». Οπως εξηγεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής αξιολογήσεων (Vice President – Senior Credit Officer) της Moody’s Νώντας Νικολαΐδης, «η αξιολόγηση των καταθέσεων είναι ίσως η πιο σημαντική και αυτή τοποθετείται στο Baa3 (επενδυτική βαθμίδα) για την Εθνική και τη Eurobank. Σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις για τις εκδόσεις χρέους, αυτές τοποθετούνται στο Ba1 για τις δύο τράπεζες, στο ίδιο επίπεδο με τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου». Σύμφωνα με τον οίκο, η κίνηση αναβάθμισης αποτυπώνει τις διαρθρωτικές βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί στην ελληνική οικονομία, καθώς και τις σημαντικές βελτιώσεις στα χρηματοοικονομικά μεγέθη των τραπεζών. Αποτυπώνει επίσης την άποψη του οίκου αξιολόγησης για τις καλές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τη σχετικά ισχυρή οικονομική τους απόδοση τα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που θα ενισχύσει επίσης την κεφαλαιακή τους βάση και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών. «Ο κύριος μοχλός αξιολόγησης είναι οι καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα, που παρέχουν ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον λειτουργίας για τις τράπεζες της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη Fitch, αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «BB» από «BB-». Ο οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Τράπεζας Πειραιώς σε «ΒΒ-» από «Β» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «BB» από «B». Για την Alpha Bank η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της τράπεζας σε «ΒΒ-» από «Β+» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «BB-» από «B+». Το outlook των αξιολογήσεων είναι σταθερό.

Επενδυτική βαθμίδα από Moody’s σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank για τις καταθέσεις τους.

Οπως αναφέρει η Fitch για την ΕΤΕ, η τράπεζα έχει συσσωρεύσει κεφάλαια αρκετά πάνω από τις απαιτήσεις των εποπτικών Αρχών, διαθέτοντας ευελιξία για την ενίσχυση και τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της.

Η αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς αντανακλά την επιτάχυνση της στρατηγικής της στη μείωση του ρίσκου και τη μείωση στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. H αναβάθμιση της Eurobank αντανακλά τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της από τα υψηλότερα επιτόκια και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την επιτυχή στρατηγική της τράπεζας για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό.

Για την Alpha Bank η αναβάθμιση αντανακλά τη διαρθρωτική βελτίωση στην κερδοφορία της, η οποία αναμένεται να αποτελέσει μοχλό για περαιτέρω δημιουργία οργανικών κεφαλαίων και να οδηγήσει σε υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT