Υποχώρηση κερδών για Πλαστικά Θράκης το πρώτο εξάμηνο

Υποχώρηση κερδών για Πλαστικά Θράκης το πρώτο εξάμηνο

Μειωμένος είναι και ο τζίρος της εταιρείας, κάτι που αποδίδεται στη χαμηλότερη ζήτηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Μείωση μεγεθών εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, ο όμιλος Πλαστικών Θράκης.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος τζίρος υποχώρησε κατά 15,3%, σε περίπου 180 εκατ. ευρώ λόγω της σημαντικής πτώσης των μέσων τιμών πώλησης, αλλά και εξαιτίας της υποχώρησης των όγκων πώλησης (-5,6%), ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν σε 24,1 εκατ. ευρώ, με τα συγκρίσιμα μεγέθη του αντίστοιχου εξαμήνου του 2022 να ανέρχονται σε 25,3 εκατ. ευρώ, εάν δεν συμπεριληφθούν σε αυτά τα έκτακτα κέρδη ύψους 4,7 εκατ. ευρώ που προέρχονται από προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία. Κατά τη διοίκηση της εισηγμένης, η υποχώρηση των Ebitda κατά 4,7% οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση που παρατηρήθηκε παγκοσμίως σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως οι κατασκευές και ο αγροτικός τομέας, πρωτίστως σε Ευρωπαϊκή Ενωση, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 43,6%, σε περίπου 9 εκατ. ευρώ, ενώ οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 24,2 εκατ. ευρώ από -8,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Επίσης, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 21,7 εκατ. ευρώ, από 21,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, «παρά το γεγονός ότι στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω εποχικότητας πωλήσεων, το κεφάλαιο κίνησης βαίνει αυξανόμενο, ενώ στον υπολογισμό του καθαρού δανεισμού δεν περιλαμβάνεται εννεάμηνη προθεσμιακή τραπεζική κατάθεση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ», όπως αναφέρει η εταιρεία.

Τα Πλαστικά Θράκης εμφανίζουν περιθώριο μεικτού κέρδους 23%, ενώ, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, τα έξοδα διάθεσης (19,4 εκατ. ευρώ) αντιστοιχούν στο 10,8% του τζίρου, με το ποσοστό αυτό να είναι 0,7% για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (1,3 εκατ. ευρώ). Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 268,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί τις προγραμματισμέ-νες επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Για το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως αν και η ζήτηση σε αρκετές προϊοντικές ομάδες παραμένει μειωμένη, θα καταγραφεί λειτουργική κερδοφορία όπως αυτή του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT