Ηλεκτρικό ρεύμα: Εξετάζεται διεύρυνση κοινωνικού τιμολογίου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Εξετάζεται διεύρυνση κοινωνικού τιμολογίου

Τρόπους συγκράτησης των τιμών ρεύματος μετά τη λήξη των οριζόντιων μέτρων αναζητεί το υπουργείο Ενέργειας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Το πώς θα συγκρατηθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε ανεκτά επίπεδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το τέλος Δεκεμβρίου και μετά που λήγουν τα έκτακτα μέτρα και καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις, είναι το ζήτημα που επιτακτικά επιχειρεί να επιλύσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τις εταιρείες προμήθειας.

Χθες πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες συσκέψεις. Μία στη Μεσογείων με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και μία στη ΡΑΑΕΥ με εκπροσώπους των εταιρειών προμήθειας. Στην πρώτη σύσκεψη, εκτός από τις δυνατότητες συγκράτησης των τιμών από την εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη λιανική, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και η διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με στόχο να συμπεριλάβει και καταναλωτές με μεγαλύτερα από το υφιστάμενο όριο εισοδήματα ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι καταναλωτές από το νέο καθεστώς των στοχευμένων επιδοτήσεων που θα ισχύσει από τις αρχές του 2024.

Οι μπαταχτσήδες

Στη δεύτερη σύσκεψη στη ΡΑΑΕΥ πέρα από το ζήτημα των τιμών απασχόλησε κυρίως το ζήτημα της πάταξης των στρατηγικών κακοπληρωτών, που εκμεταλλεύονται είτε τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης από πάροχο σε πάροχο είτε το καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας. Ο υπουργός κ. Σκυλακάκης έχοντας ήδη δηλώσει δημοσίως ότι «όσοι κλέβουν ρεύμα θα το πληρώσουν ακριβά», έχει δώσει εντολές στη ΡΑΑΕΥ να προχωρήσει κατά προτεραιότητα σε γνωματεύσεις για την άμεση τροποποίηση των προβλεπόμενων στον Κώδικα Προμήθειας άρθρων που αφορούν τα δύο αυτά ζητήματα, ώστε να μπει οριστικά τέλος στο φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού» και των ρευματοκλοπών που επιβαρύνουν τους συνεπείς καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταφέρονται από την αγορά, η χωρίς δεσμεύσεις μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο έχει δημιουργήσει επισφάλειες άνω των 500 εκατ. ευρώ καθώς διευρύνεται η κατηγορία των «μπαταχτσήδων» που αλλάζουν πάροχο αφήνοντας πίσω ανεξόφλητους λογαριασμούς, ενώ οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «κοστίζουν σήμερα 4% στους λογαριασμούς όλων μας».

Η πρόταση που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος των προμηθευτών (ΕΣΠΕΝ) για τις μετακινήσεις καταναλωτών μεταξύ παρόχων, δεν προβλέπει κανένα φραγμό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν οφειλές στον υφιστάμενο πάροχό τους. Ωστόσο προβλέπει δυνατότητα του παλαιού παρόχου να εκδώσει προς τον ΔΕΔΔΗΕ εντολή αποκοπής του πρώην πελάτη του για χρονικό διάστημα έως και 120 ημερών μετά τη μετακίνησή του στον νέο πάροχο, στην περίπτωση που δεν έχει αποπληρώσει τις οφειλές του ή δεν τις έχει διακανονίσει. Η δυνατότητα αποκοπής θα ανανεώνεται στην περίπτωση που ο καταναλωτής σταματήσει κάποια στιγμή στην πορεία να τηρεί τον διακανονισμό.

Τις δύο συσκέψεις απασχόλησε επίσης το ζήτημα της ομαλής μετάβασης της αγοράς στο προηγούμενο καθεστώς τιμολόγησης από τις αρχές του νέου έτους (επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής) αλλά και τα τιμολόγια του Οκτωβρίου που αναμενόταν να ανακοινώσουν χθες αργά το βράδυ οι πάροχοι, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς θα κινηθούν στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα με αυτά του Σεπτεμβρίου.

Διαφάνεια

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νέο πλαίσιο τιμολόγησης ώστε να το γνωρίζουν οι προμηθευτές που υποχρεούνται να προγνωστοποιήσουν τις νέες συμβάσεις στους πελάτες τους. Η ΡΑΑΕ θα επαναφέρει το πλαίσιο που έβγαλε σε διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι με κάποιες συμπληρωματικές αποφάσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπουν υποχρεωτική σήμανση των διαφόρων κατηγοριών τιμολογίων. Η «σήμανση διαφάνειας», όπως αποκαλείται, θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εύκολα ανάλογα με το χρώμα σε ποια κατηγορία ανήκει το συμβόλαιο που τους προτείνουν οι προμηθευτές τους, αν δηλαδή θα είναι σταθερό ή μεταβαλλόμενο. Το αρχικό κείμενο που έθεσε η ΡΑΑΕ για δημόσια διαβούλευση προέβλεπε τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων:

• Προϊόντα ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμολόγησης, προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα (ex ante).

• Προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής (ex post) και προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT