Ασφαλιστική κάλυψη σε όλους όσοι εργάζονται στις πληγείσες περιοχές

Ασφαλιστική κάλυψη σε όλους όσοι εργάζονται στις πληγείσες περιοχές

Η διάρκεια της κάλυψης είναι έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024 και αφορά όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους εργαζομένους και ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μαζί με το εργασιακό νομοσχέδιο. Η διάρκεια της κάλυψης είναι έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Αφορά όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και εργάτες γης) οι οποίοι εργάζονται στις πληγείσες περιοχές και για τις οποίες έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις αναστολής και ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και όλους τους ανέργους στις περιοχές αυτές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα της φυσικής καταστροφής, χωρίς καμία προϋπόθεση χρόνου ασφάλισης και ανεξαρτήτως οφειλών, προκειμένου οι ωφελούμενοι να έχουν πρόσβαση, όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν.

Με την ίδια τροπολογία, οι κάτοικοι στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» απαλλάσσονται μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή, καθώς και από κάθε πρόσθετη παροχή για χορήγηση φαρμάκων. Το ίδιο ισχύει και για εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων που εκδίδονται στην ίδια περιφέρεια, με την όποια πρόσθετη δαπάνη προκύψει να καλύπτεται από τον ΕΟΔΥ. Ειδικά για φάρμακα που εγκρίνονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), είναι δυνατή η συνέχιση της αγωγής σε ασθενείς που κατοικούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν θεραπεία. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα από τον θεράποντα ιατρό τους στην πλατφόρμα του ΣΗΠ.

Τέλος, στην τροπολογία περνάει και η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των πυρκαγιών του καλοκαιριού (Ρόδος, Εβρος κ.ά.), αλλά και της πλημμύρας στη Θεσσαλία. Ετσι, αυξάνονται κατά 150 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και κατά 450 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων για το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT