Πράσινο φως για την αξιοποίηση των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη

Πράσινο φως για την αξιοποίηση των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη

Το σχέδιο προβλέπει δόμηση 29,8 χιλιάδων τετραγωνικών και μεγάλο πάρκο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ συμφερόντων Σταύρου Ανδρεάδη για την αξιοποίηση της έκτασης των 82 στρεμμάτων των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη. Ηδη στην πρωτεύουσα το πρότζεκτ χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα «μικρό Ελληνικό» και θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα βασικά του κτίρια εμπορικές χρήσεις, γραφεία, καταλύματα φιλοξενίας και τουρισμού, όπως και εξυπηρετούμενα διαμερίσματα για κατοικίες. Παράλληλα, προχωράει και άλλο σχέδιο της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ, αυτό για την ανάπτυξη ξενοδοχείου σε έκταση 100 στρεμμάτων στη νησίδα Διάπορος, απέναντι από τη Βουρβουρού στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο συνολικής έκτασης 81,191 στρεμμάτων στην περιοχή των «Κεραμείων Αλλατίνη», έγινε ο καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης και εγκρίθηκε και το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων μεγάλο πάρκο πρασίνου, προστασία των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία, βιοκλιματικό σχεδιασμό των νέων κτιρίων και μέγιστη νέα επιτρεπόμενη δόμηση 29.800 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση που χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό προβλέπει την ανάπτυξη ενός βασικού, ψηλού κτιρίου, ενώ στο πολεοδομικό σχέδιο προβλέπονται επιμέρους χρήσεις γης ανά τμήματα της έκτασης. Αυτές είναι κατοικία, κοινωνική πρόνοια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώροι συνάθροισης και συνεδριακά κέντρα, εμπόριο και παροχή υπηρεσιών, γραφεία, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή (εξαιρουμένων των κέντρων διασκέδασης), τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Προχωράει και το σχέδιο της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ για την ανάπτυξη ξενοδοχείου στη νησίδα Διάπορος, απέναντι από τη Βουρβουρού στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Στην πράξη, θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο ενιαίο πάρκο με όσο το δυνατόν εκτενέστερο ελεύθερο χώρο πρασίνου, που θα αποτελεί πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών της πόλης και θα συμβάλλει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της άμεσης και ευρύτερης περιοχής. Για τον λόγο αυτό, ο σχεδιασμός του προβλέπει την ενοποίηση των προτεινόμενων χώρων πρασίνου με το υφιστάμενο πάρκο Νέας Ελβετίας σε έναν ενιαίο εκτεταμένο χώρο αστικού πρασίνου, που περιλαμβάνει αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανάπτυξης και έτσι έχει προβλεφθεί οι λειτουργικές απαιτήσεις σε ενέργεια κάθε κτιρίου να ελαχιστοποιούνται με τον βέλτιστο κάθε φορά τρόπο, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αναφέρονται κυρίως στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, τα υλικά, τις μονώσεις, τις σκιάσεις κ.ά. Παράλληλα, θα εφαρμοστεί πιστοποιημένο σύστημα σχεδιασμού και ενεργειακής διαχείρισης, ενώ επιδιώκεται η χρήση ΑΠΕ στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας όπως με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων. Τα νέα κτίρια που θα αναπτυχθούν ορίζονται ως κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, ενώ όλοι οι χώροι στάθμευσης θα είναι υπόγειοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες και για το έργο ανάπτυξης ξενοδοχείου με 70 αυτόνομους οικίσκους σε μία από τις εννέα νησίδες στον κόλπο της Βουρβουρούς, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί και να λειτουργεί με βέλτιστες περιβαλλοντικές και ενεργειακές πρακτικές. Στόχος είναι το ξενοδοχείο να μπορέσει να λειτουργήσει το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT