Κάμψη μεγεθών με τζίρο 3,4 δισ. το α΄ εξάμηνο για Βιοχάλκο

Κάμψη μεγεθών με τζίρο 3,4 δισ. το α΄ εξάμηνο για Βιοχάλκο

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε 6,5% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Κάμψη μεγεθών, που αποδίδεται στην υποχώρηση της ζήτησης στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα και στις πληθωριστικές πιέσεις, εμφάνισε ο όμιλος Βιοχάλκο κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 6,5%, σε 3,4 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα, καθώς και των χαμηλότερων τιμών μετάλλων.

Εξισορροπήθηκε, όμως, από τις ισχυρές επιδόσεις των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα. Τα ενοποιημένα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 269 εκατ. ευρώ έναντι 355 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων περιορίστηκαν σε 61 εκατ. ευρώ από 293 εκατ. ευρώ, έχοντας περαιτέρω επηρεαστεί από τα αυξημένα επιτόκια. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ διαμορφώθηκαν σε 37 εκατ. ευρώ από 207 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διοίκηση του ομίλου, η ισχυρή παραγωγική βάση, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και το εκτεταμένο ανεκτέλεστο υφιστάμενων έργων και νέων αναθέσεων στήριξαν τις επιδόσεις της Βιοχάλκο. Και αυτό παρά την κάμψη της ζήτησης για προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ανά πεδίο δραστηριότητας, ο κύκλος εργασιών του βιομηχανικού τομέα (αλουμίνιο, χαλκός, καλώδια σωλήνων χάλυβα και χάλυβας) ανήλθε σε 3,3 δισ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται σε 55 εκατ. ευρώ (-81%). Η λειτουργική κερδοφορία του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 260 εκατ. ευρώ.

Οι κλάδοι αλουμινίου και χάλυβα επέδειξαν συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα έναντι της φθίνουσας ζήτησης και των δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών, αυξάνοντας παράλληλα το μερίδιο αγοράς τους. Ο κλάδος χαλκού επέδειξε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία, κυρίως χάρη στις βελτιώσεις της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικής θέσης της θυγατρικής Sofia Med.

Τα ενοποιημένα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 269 εκατ. ευρώ έναντι 355 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022.

Στα καλώδια, η αποτελεσματική εκτέλεση έργων υποβρύχιων καλωδίων υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις γραμμές παραγωγής, ευνόησε την ανάπτυξη και βελτίωσε τις λειτουργικές επιδόσεις. Στις σωλήνες χάλυβα καταγράφεται αυξημένη κερδοφορία ως απόρροια του υψηλού ποσοστού αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας και της ανάθεσης νέων σημαντικών έργων. Ετσι, η Σωληνουργεία Κορίνθου, όπως αναφέρει η διοίκηση της Βιοχάλκο, έχει ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της αυξάνοντας το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας με ηγετική θέση στις τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, όπως οι αγωγοί δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και μεταφοράς υδρογόνου. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της εταιρείας είναι 0,63 δισ. ευρώ.

Ο τομέας ακινήτων κατέγραψε θετικές επιδόσεις, με τη Noval Property να προχωρεί βάσει χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω δημόσιας προσφοράς. Κατά το πρώτο εξάμηνο ο τομέας ακινήτων ενίσχυσε κατά 26%, σε 17,4 εκατ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών και αύξησε κατά 80%, σε 8,8 εκατ. ευρώ, την αναπροσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία του. Η εταιρεία εμφανίζει κέρδη προ φόρων 24,4 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 387 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval, που έχει αξία 525 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει ακίνητα μεικτής δομημένης επιφάνειας 470.000 τ.μ. και πληρότητα 97%.

Κατά το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε αυξημένη επισκεψιμότητα στα εμπορικά κέντρα της Noval Property, ενώ υπήρξαν αυξημένα έσοδα λόγω των υψηλότερων αναπροσαρμογών μισθωμάτων στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 130 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν κυρίως το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στον κλάδο αλουμινίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT