Συμφωνία εξαγοράς της Toshiba από την JIP έναντι 13,5 δισ. δολ.

Συμφωνία εξαγοράς της Toshiba από την JIP έναντι 13,5 δισ. δολ.

Μετά το deal ο όμιλος τεχνολογίας θα αποχωρήσει από το χρηματιστήριο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Σε νέα χέρια βρίσκεται πλέον η Toshiba, η οποία περιέρχεται στην εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων της Japan Industrial Partners (JIP) αντί τιμήματος της τάξεως των 13,5 δισ. δολαρίων. Με τη συμφωνία αυτή ο χειμαζόμενος όμιλος υψηλής τεχνολογίας δεν θα είναι πλέον εισηγμένος στο χρηματιστήριο έπειτα από 74 χρόνια σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαρχές της Toshiba τοποθετούνται στο 1875, ενώ με τα νέα δεδομένα η κοινοπραξία επενδυτών, της οποίας ηγείται η JIP, κατέχει τώρα το 78,65% του συνόλου των μετοχών της πρώτης. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη νέα ιδιοκτήτρια να προσεταιριστεί τους εναπομείναντες μετόχους και να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Εκτιμάται πως για τα δεδομένα του 2023 αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στην Ιαπωνία, η οποία σηματοδοτεί και τη λήξη μιας ιδιαίτερα ταραγμένης δεκαετίας. Στη διάρκειά της, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η εταιρεία επλήγη από σκάνδαλα, ζημίες και συγκρούσεις με ακτιβιστές μετόχους, που έχουν επιβραδύνει την ικανότητά της να καινοτομεί.

Ωστόσο, τα ζητήματα διακυβέρνησης ενδέχεται να επιμείνουν. Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, που έχουν χορηγήσει δάνεια στον ιαπωνικό τεχνολογικό όμιλο, ζητούν από τον εκδιωχθέντα διευθύνοντα σύμβουλο Γκόρο Γιανάσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαχείρισή του, όπως ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Γκόρο Γιανάσε είχε προ καιρού παραιτηθεί, διότι κατηγορήθηκε ότι είχε προβάλει ακατάλληλες αξιώσεις δαπανών ψυχαγωγίας – με την παραίτηση ανέλαβε τη σχετική ευθύνη. Ωστόσο συνέβαλε καθοριστικά στο άνοιγμα του δρόμου για τη συμφωνία, διαμέσου της οποίας εξέρχεται του χρηματιστηρίου η Toshiba. Συν τοις άλλοις, είναι στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στις δραστηριότητες πυρηνικής ενέργειας της Toshiba, δραστηριότητες-κλειδί για οποιαδήποτε ανάκαμψη, είπαν οι καλά πληροφορημένες πηγές. Αναφέρεται ότι η τράπεζα Sumitomo Mitsui Banking Corp. και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία χρηματοδοτούν με δανεισμό την εξαγορά του ομίλου, ασκούν πιέσεις να συμπεριληφθούν σε ηγετικές θέσεις και δικά τους στελέχη. Εν τω μεταξύ, εκφράζονται και αντιρρήσεις εντός της εταιρείας σχετικά με την επιστροφή του Γκόρο Γιανάσε. Πάντως, επισήμως εκπρόσωπος του ιαπωνικού τεχνολογικού ομίλου τόνισε ότι προς το παρόν τίποτε ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, προσθέτοντας ότι η JIP και η Toshiba θα συζητήσουν τη δομή διαχείρισης της εταιρείας μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας της. Ο προηγούμενος χρόνος ήταν χρόνος απόκλισης από το γενικότερο ρεύμα καινοτομίας για τον όμιλο, ο οποίος λογίζεται ως ο εφευρέτης του πρώτου φορητού υπολογιστή στον κόσμο και της μνήμης φλας. Κι ενώ συντελούνταν σημαντικές ανατροπές σε όλο τον τομέα κι εντεινόταν το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη, η Toshiba είχε εμπλακεί σε μια μακρά διαδικασία δημοπρασίας του μεριδίου που απέκτησε εντέλει η JIP.

Η κοινοπραξία επενδυτών, της οποίας ηγείται η JIP, κατέχει τώρα το 78,65% της ιαπωνικής εταιρείας.

Συν τοις άλλοις, η θυγατρική της Toshiba, η οποία κατασκευάζει τους περίφημους και περιζήτητους ημιαγωγούς για πάμπολλες χρήσεις και συσκευές, η Kioxia Holdings Corp., εμφάνισε υστέρηση σε σύγκριση με άλλους ηγετικούς ομίλους της αγοράς, όπως οι Samsung Electronics Co. και SK Hynix Inc., ενώ οι συνομιλίες για τη συγχώνευση με τη θυγατρική, που κατασκευάζει μνήμη φλας της Western Digital Corp., συνεχίστηκαν.

Πάντως, στελέχη και πιστωτές της Toshiba είχαν υπογραμμίσει ότι η εξαγορά της θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της. Ο όμιλος Toshiba, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο για τη βιομηχανία της Ιαπωνίας, δραστηριοποιείται σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ημιαγωγούς ισχύος, μπαταρίες και μονάδες σκληρού δίσκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT