Attica Bank: Λειτουργικά κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ το α΄ 6μηνο

Attica Bank: Λειτουργικά κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ το α΄ 6μηνο

Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) 4,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας ύψους 20,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατέγραψε το α΄ εξάμηνο του έτους η Attica Bank

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) 4,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας ύψους 20,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατέγραψε το α΄ εξάμηνο του έτους η Attica Bank. Η άνοδος της οργανικής κερδοφορίας αποδίδεται στην αύξηση του επιτοκιακού εσόδου και στη μείωση του κόστους στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, τα λειτουργικά έσοδα διπλασιάστηκαν σε 40,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2022. Στην αύξηση συνετέλεσε η βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες κατά 65,2% και η αύξηση στα λοιπά έσοδα και στα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, η οποία ήταν σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 1,71 δισ. ευρώ, με τις νέες εκταμιεύσεις να επιταχύνονται και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και να διαμορφώνονται σε περίπου 123 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης δανείων (μετά από προβλέψεις) προς τις καταθέσεις του ομίλου ανήλθε σε 43,3%.

Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) του ομίλου παρουσίασαν μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και των πληθωριστικών πιέσεων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΜΕΑ και ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκαν σε 64,9% και 65,2% αντίστοιχα. Με βάση τα IFRS, ο δείκτης ΜΕΑ ανήλθε σε 37,7%, ενώ και ο δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 62,5%, για τα εντός ισολογισμού στοιχεία.

Η εκκαθάριση του ενεργητικού της τράπεζας από τα ΜΕΑ αποτελεί προτεραιότητα του επιχειρηματικού σχεδίου της Attica Bank και στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της AB CarVal Investors για την πώληση του συνόλου του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης Astir I, λογιστικής αξίας 312 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της πώλησης, ο δείκτης ΜΕΑ θα μειωθεί περαιτέρω στο 62,1%. Η συναλλαγή ενισχύει τα κεφάλαια της τράπεζας κατά περίπου 60 μονάδες βάσης, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται σε 17,8% (pro-forma) στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Οπως σημειώνει σε δήλωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού, «είμαστε προσηλωμένοι για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάνοντας το πρώτο σημαντικό βήμα με την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I, ενώ αναμένουμε τις εξελίξεις αναφορικά με τον νέο Ηρακλή προκειμένου να προχωρήσουμε στην οριστική εξυγίανση της τράπεζας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT