Επιδοτήσεις: Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στους νομούς Αρτας και Πρέβεζας

Επιδοτήσεις: Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στους νομούς Αρτας και Πρέβεζας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Από την ομάδα τοπικής δράσης (ΟΤΔ) της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού Α.Ε. (ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ) ανακοινώθηκε η 2η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στη δράση «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD/LEADER) – έργα ιδιωτικής παρέμβασης», στο πλαίσιο υλοποίησης του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER των νομών Αρτας – Πρέβεζας. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ΕΓΤΑΑ και από εθνικούς πόρους. Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση της πρόσκλησης φθάνει το 1,4 εκατ. ευρώ. Η περιοχή παρέμβασης της δράσης περιλαμβάνει συγκεκριμένες περιοχές των νομών Αρτας και Πρέβεζας, οι οποίες αναφέρονται στην αναλυτική πρόσκληση.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, η δράση ενισχύει πράξεις ιδιωτικού χαρακτήρα με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο των παρακάτω μέτρων:

– Ανάπτυξη/βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχής εφαρμογής σε εξειδικευμένους τομείς, περιοχές ή δικαιούχους, και ειδικά:

– Ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού. Εκσυγχρονισμός πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διανυκτέρευσης και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ενδεικτική δημόσια δαπάνη 150.000 ευρώ.

– Οριζόντια ενίσχυση στην ανάπτυξη/βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχής εφαρμογής:

– Οριζόντια εφαρμογή μεταποίησης, εμπορίας και/ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν. Ενδεικτική δημόσια δαπάνη 250.000 ευρώ.

– Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού. Ενδεικτική δημόσια δαπάνη 1.000.000 ευρώ.

Δικαιούχοι για υποβολή πρότασης είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα (υφιστάμενες, είτε υπό ίδρυση επιχειρήσεις). Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης οι επιλέξιμοι δικαιούχοι εξειδικεύονται σε επίπεδο υποδράσεων σε εφαρμογή της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής, όπως περιγράφονται στην αναλυτική πρόσκληση (άρθρο 3). Λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής μπορούν να αναζητηθούν επίσης στην πρόσκληση. Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν σε επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι δεν έρχονται σε αντίθεση με την πρόσκληση (παράρτημα ΙΙ_8 «Επιλέξιμοι ΚΑΔ ανά υποδράση»).

Ενδεικτικά, επιλέξιμες προς ενίσχυση είναι οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

1. Αγορά, κατασκευή ή βελτίωση ακινήτου.

2. Αγορά (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και εγκατάστασης) εξοπλισμού που εξυπηρετεί τη λειτουργία της επένδυσης.

3. Αγορά καινούργιων οχημάτων (μεταφοράς προϊόντων ειδικού τύπου ή εσωτερικής μεταφοράς για τις ανάγκες της επένδυσης).

4. Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας.

5. Δαπάνες εξοπλισμού επιχείρησης.

6. Δαπάνες συστημάτων ασφαλείας εγκαταστάσεων.

7. Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της μονάδας

8. Δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).

9. Δαπάνες προβολής, μέχρι 10% του συνολικού κόστους της πράξης.

10. Δαπάνες σύνδεσης με οργανισμούς κοινής ωφελείας εντός των ορίων του οικοπέδου.

11. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατά παντός κινδύνου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της επένδυσης (υποχρεωτική ασφάλιση).

12. Αμοιβές προσωπικού που προσλαμβάνεται για τις ανάγκες της υλοποίησης της επένδυσης.

Ως έναρξη της περιόδου επιλεξιμότητας των δαπανών θεωρείται η οριστική υποβολή της αίτησης από τον δικαιούχο στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), με εξαίρεση τις πράξεις που εμπίπτουν στον κανονισμό (Ε.Ε.) 1407/2013 (De Minimis), η επιλεξιμότητα των οποίων ξεκινάει από την ημερομηνία έγκρισης του ΤΠ CLLD/LEADER της ΟΤΔ ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ, δηλαδή από τις 21/12/2016.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης στήριξης δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000 ευρώ για πράξεις που αφορούν υποδομές ή/και εξοπλισμό και τις 100.000 ευρώ για πράξεις που αφορούν άυλες ενέργειες.

Η ένταση της ενίσχυσης κυμαίνεται από 50% έως 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, ανάλογα με το είδος της επένδυσης. Επισημαίνεται ότι η κάλυψη της ιδίας συμμετοχής κατά 100% είναι υποχρεωτική κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης και ως εκ τούτου αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας και στην περίπτωση που δεν αποδεικνύεται, η πρόταση απορρίπτεται.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του ΠΣΚΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis, ενώ εντός 5 εργάσιμων ημερών μετά την υποβολή της αίτησης στο ΠΣΚΕ κατατίθεται στην ΟΤΔ πλήρης φυσικός φάκελος, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται η αίτηση όπως υπεβλήθη στο ΠΣΚΕ καθώς και όλα τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν.

Τα πλήρη στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της ΟΤΔ https://www.etanam.gr.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως 15/11/2023.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT