Προσφέρει 1,8 ευρώ/μετοχή στο ΤΧΣ η Eurobank για επαναγορά του 1,4%

Προσφέρει 1,8 ευρώ/μετοχή στο ΤΧΣ η Eurobank για επαναγορά του 1,4%

Δεκτή η πρόταση από το Ταμείο, που ξεκινάει διαγωνιστική διαδικασία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Βελτιωμένη προσφορά στο 1,80 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ υπέβαλε την Κυριακή η Eurobank, υπογράφοντας σύμβαση αγοράς μετοχών υπό όρους (Conditional SPA) με το Ταμείο. Η σύμβαση αφορά 52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,401% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank. Η υπογραφή συμφωνίας σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικής αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες, που αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με την εκκίνηση της διαδικασίας για την πώληση ποσοστού 20% στην Εθνική Τράπεζα, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ΤΧΣ με ποσοστό 40%.

Η προσφερόμενη τιμή από την πλευρά της Eurobank προσεγγίζει το ανώτατο όριο τιμής που είχε εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας τον περασμένο Ιούλιο, η οποία είχε θέσει ως όριο το 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή αυτή επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις που μεσολάβησαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ της διοίκησης του Ταμείου και της διοίκησης της Eurobank, η οποία είχε υποβάλει την Παρασκευή προσφορά χαμηλότερη του 1,80 και συγκεκριμένα στο 1,65 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφερόμενη τιμή είναι εύλογη με βάση την αποτίμηση που έχει διενεργήσει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος και έλαβε υπόψη την αύξηση της καθαρής θέσης του ομίλου μετά την εξαγορά της ελληνικής τράπεζας. Η τιμή του 1,80 ευρώ που πρόσφερε η Eurobank προσεγγίζει τη λογιστική αξία της τράπεζας, που με βάση τα αποτελέσματα του α΄ 6μήνου του 2023 διαμορφώθηκε στο 1,90 ευρώ ανά μετοχή και είναι υψηλότερη κατά 18,4% από το κλείσιμο της τιμής την Παρασκευή, που διαμορφώθηκε στο 1,52 ευρώ ανά μετοχή. Χθες η μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε κατά 0,99% κλείνοντας στο 1,535 ευρώ ανά μετοχή.

Οπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, μετά την υπογραφή της σύμβασης ξεκινάει η ανταγωνιστική διαδικασία, δηλαδή η διαδικασία της διάθεσης των μετοχών μέσω ανοικτής πρόσκλησης σε επιλέξιμους επενδυτές. Η ανταγωνιστική διαδικασία θα περιλαμβάνει μια διαδικασία υποβολής προσφορών, η οποία ξεκίνησε χθες στις 10.30 ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου 2023 στις 17.30 ώρα Ελλάδος. Η πώληση υπόκειται στις εξής αναβλητικές αιρέσεις:

Χθες η μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε κατά 0,99%, κλείνοντας στο 1,535 ευρώ ανά μετοχή.

α) Στη μη επιλογή από το ΤΧΣ προτιμώμενου πλειοδότη μέσω της ανταγωνιστικής διαδικασίας.

β) Η τρέχουσα τιμή (spot price) της μετοχής κατά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την ημερομηνία λήξης της ανταγωνιστικής διαδικασίας (τρέχουσα τιμή) να είναι χαμηλότερη ή ίση με την προσφορά που υπέβαλε η Eurobank. Σε περίπτωση που η τρέχουσα τιμή είναι υψηλότερη από την προσφορά, η Eurobank μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αναθεώρησης της προσφοράς ώστε να προσφέρει την τρέχουσα τιμή. Οπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το ΤΧΣ, οι αναβλητικές αιρέσεις δεν περιορίζουν το δικαίωμα της Eurobank να συμμετάσχει στην ανταγωνιστική διαδικασία. Οταν ολοκληρωθεί η ανταγωνιστική διαδικασία, το ΤΧΣ θα αξιολογήσει την προσφορά (όπως ορίζεται ανωτέρω) μαζί με τυχόν προσφορές επιλέξιμων επενδυτών, αποκλειστικά επί τη βάσει της αξίας των προσφορών. Σύμβουλος του ΤΧΣ στη διαδικασία είναι η UBS, η οποία θα είναι ο αποδέκτης των τυχών προσφορών από άλλους επενδυτές.

Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης, οι μετοχές Eurobank μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάθεση στο προσωπικό ή σε μέλη της διοίκησης καθώς και σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT