Η θέση της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα

Η θέση της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα

Κλείνει τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan μετά και την υπεραπόδοσή τους έναντι των ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες καθώς και τις αναβαθμίσεις από τις DBRS και Moody’s

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Κλείνει τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan μετά και την υπεραπόδοσή τους έναντι των ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες καθώς και τις αναβαθμίσεις από τις DBRS και Moody’s. Πλέον, η JP Morgan θεωρεί ότι το spread Ελλάδας – Ιταλίας στα 10ετή ομόλογα, που κινείται γύρω στις 35 μονάδες βάσης, είναι αρκετά «λογικό» και αναμένει ότι το επόμενο σκέλος της σύσφιγξης θα γίνει πιο κοντά στην επόμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, δηλαδή λίγο πριν από τις 20 Οκτωβρίου όταν και αναμένεται η προγραμματισμένη ετυμηγορία της S&P. Μέχρι τότε η τράπεζα επιλέγει να τηρήσει στάση αναμονής, προτού «ξανακοιτάξει» τη στρατηγική της για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Η αμερικανική τράπεζα πάντως εκτιμά πως τόσο η S&P τον επόμενο μήνα, όσο και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα δώσουν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες.

Μέτρα προστασίας για ευάλωτα νοικοκυριά

Η αποκατάσταση των δασών και η διαχείριση των νερών μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και η διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος μετά την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα μέτρα που εξετάζει το ΥΠΕΝ για την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ρεύματος μέσω της διεύρυνσης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. 

Σύμβαση στην Ιταλία για «Σωληνουργεία Κορίνθου»

Σύμβαση για τον αγωγό πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) LNG στην Ιταλία ανέλαβε η «Σωληνουργεία Κορίνθου», θυγατρική της Cenergy Holdings. Πρόκειται για έργο της Snam και η σύμβαση που ανατέθηκε στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» άνω των 10 εκατ. ευρώ, αφορά την προμήθεια περίπου 13 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου. Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις στη Θίσβη Βοιωτίας.

Νέες αυξήσεις τιμών στα υλικά κατασκευής

Επιβράδυνση καταγράφει ο ρυθμός των αυξήσεων των υλικών κατασκευής, αν και φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να προκύπτει αποκλιμάκωση και υποχώρηση των τιμών και όχι νέες αυξήσεις. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο ο ρυθμός αύξησης του γενικού δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών διαμορφώθηκε σε 6,9% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 12% που είχε παρατηρηθεί τον περυσινό Αύγουστο. Σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ο δείκτης σημείωσε αύξηση κατά 0,3%. Τον Αύγουστο, οι τιμές των τούβλων αυξήθηκαν κατά 14,3% σε ετήσια βάση, οι υαλοπίνακες ασφαλείας κατά 12,1%, τα θερμαντικά σώματα και οι πλαστικοί σωλήνες κατά 11,9%.

Εκτός διαγωνισμού η Landis+Gyr

«Τέλος στις επενδύσεις στην Ελλάδα» είναι η απάντηση της εταιρείας Landis+Gyr στην απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής της, με την οποία ζητούσε να  ανατραπεί η απόφαση αποκλεισμού της από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για το έργο των έξυπνων μετρητών. «Η απόφαση είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, καθώς δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να λάβουμε μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά αποκλειστήκαμε από τη φάση της προεπιλογής, αν και είμαστε ο μοναδικός κατασκευαστής έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο CEO του ομίλου Landis+Gyr,  Βέρνερ Λίμπερχερ. «Δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες δεν προτιθέμεθα να επενδύσουμε περαιτέρω στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο ίδιος.  Η απόφαση του ΣτΕ πάντως άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη της β΄ φάσης του διαγωνισμού και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ενημερώσει τους 4 επενδυτές που έχουν προκριθεί για την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών τους εντός του Νοεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT