O βοσκός που ίδρυσε οκτώ εταιρείες fintech

O βοσκός που ίδρυσε οκτώ εταιρείες fintech

Η πορεία του Ιρλανδού Τέρι Κλουν, που έχει πελάτες την Barclays και το Harvard University και η περιουσία του τώρα ανέρχεται σε 900 εκατ. δολ.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Ο Τέρι Κλουν ήταν οκτώ ετών όταν έστησε την πρώτη του επιχείρηση. Γιος ενός βοσκού στην εξοχή της Ιρλανδίας, έψαχνε τρόπο να αποφύγει τη δουλειά στα λιβάδια. Ετσι, άρχισε να συγκεντρώνει πεταμένα σακιά λιπασμάτων από τις γειτονικές φάρμες. Τα καθάριζε, τα έδενε σε πακέτα των 20 και τα πουλούσε για μια λίρα, κυρίως σε εμπόρους καυσόξυλων.

Σύντομα είχε το πιο καινούργιο ποδήλατο στη γειτονιά και χρήματα για να αγοράζει όσες σοκολάτες Snickers τραβούσε η ψυχή του. Ομως μια μέρα το success story του τελείωσε, όταν ένας 7χρονος από την άλλη πλευρά του λόφου άρχισε να πουλάει καλύτερα σακιά και τον έβγαλε εκτός αγοράς. «Ενας εξυπνότερος τύπος είδε τι έκανα, πίστεψε ότι μπορούσε να το κάνει καλύτερα και το έκανε. Κι εγώ ήμουν απασχολημένος να τρώω Snickers αντί να δω τι ερχόταν», λέει στο Forbes. Παραδέχεται βέβαια ότι πήρε ένα πολύτιμο μάθημα, στο οποίο χρωστάει σήμερα, στα 51 του χρόνια, την τεράστια επιτυχία του.

Εκτοτε ο Κλουν έκανε καριέρα με το να κοιτάζει τι κάνουν οι άλλοι και να προσπαθεί να το κάνει καλύτερα. Ιδρυσε οκτώ εταιρείες fintech, οι οποίες προσφέρουν λύσεις software για να βοηθήσουν διεθνείς επιχειρήσεις ή πανεπιστήμια να διαχειριστούν τους φόρους τους, τη μισθοδοσία και το μάρκετινγκ στο εξωτερικό. Εχει για πελάτες από την Barclays και τη Wells Fargo έως το Harvard University. Ο Κλουν διαχειρίζεται αυτές τις επιχειρήσεις μέσω της δικής του εταιρείας holding, Clune Tech, η οποία εδρεύει στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 900 εκατ. δολάρια. Μέσα σε 1-2 χρόνια θα είναι δισεκατομμυριούχος, υπολογίζει το περιοδικό.

Η ιδέα για την πρώτη «σοβαρή» επιχείρηση, του ήρθε όταν ως δευτεροετής φοιτητής δούλεψε το καλοκαίρι σε ένα εργοστάσιο στη Γερμανία. Τότε ήταν συνηθισμένο για τους Ιρλανδούς φοιτητές να δουλεύουν στο εξωτερικό και όσοι πήγαιναν στη Γερμανία μπορούσαν να βγάλουν αρκετά χρήματα.

Η υπεύθυνη του εργοστασίου εντυπωσιάστηκε με την εργατικότητά του και του ζήτησε να φέρει κι άλλους συμφοιτητές του το επόμενο καλοκαίρι. Ετσι, ο Κλουν έστησε μια επιχείρηση, μέσω της οποίας έβρισκε σε Ιρλανδούς φοιτητές δουλειές σε γερμανικά εργοστάσια και ένα μέρος να μείνουν. Την εποχή εκείνη είχε ράστα και φορούσε μπότες Doc Martin, αλλά έβαζε κοστούμι για να παίρνει συνεντεύξεις από συμφοιτητές του, οι οποίοι τον πλήρωναν 200 λίρες ο καθένας. Εκείνο το καλοκαίρι, 120 φοιτητές τον συνόδευσαν στη Γερμανία.

Από την επιστροφή φόρου που πήραν οι φοιτητές αυτοί πριν επιστρέψουν στην Ιρλανδία, ο Κλουν άντλησε την ιδέα για την επόμενη επιχείρησή του. Ετσι, ίδρυσε την Taxback, η οποία βοηθάει χιλιάδες Ιρλανδούς που δουλεύουν στο εξωτερικό να πάρουν πίσω τους φόρους που πλήρωσαν στις χώρες αυτές.

Το επόμενο βήμα του ήταν η Transfer Mate, μια εταιρεία που διευκολύνει τις διασυνοριακές πληρωμές και ακολούθησε η Immedis το 2016, η οποία βοηθάει τις εταιρείες που έχουν εργαζομένους σε διάφορες χώρες να διαχειριστούν τη διασυνοριακή μισθοδοσία τους.

Η Immedis είναι η μοναδική εταιρεία την οποία έχει πουλήσει, καθώς τον Ιούνιο έκλεισε συμφωνία ύψους 600 εκατ. δολαρίων για τη μεταβίβασή της στην αμερικανική πολυεθνική UKG. Οι 7 εταιρείες που διατηρεί υπό την Clune Tech λειτουργούν αυτόνομα, αλλά πουλάνε η μία στην άλλη και μοιράζονται χώρους γραφείων. Απασχολούν συνολικά 1.300 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT