Αμερικανικές αρχές κατά της Amazon

Κατηγορείται για καταχρηστικές πρακτικές και χειραγώγηση τιμών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης

Αγωγή-ορόσημο κατά της Amazon.com κατέθεσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), κατηγορώντας τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου ότι βλάπτει τους καταναλωτές με υψηλότερες τιμές, σε μια νέα προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να σπάσει την κυριαρχία των Big Tech στο Διαδίκτυο. H αντιμονοπωλιακή μήνυση είναι η πιο επιθετική ενέργεια μέχρι στιγμής κατά της Amazon από την πρόεδρο της FTC, Λίνα Χαν, η οποία ανέλαβε καθήκοντα για να ενισχύσει την επιβολή νομοθεσίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι ισχυρισμοί επικεντρώνονται στην κύρια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας, το Amazon.com, και δίνουν την εικόνα μιας εταιρείας που μπορεί να χρησιμοποιήσει το μέγεθος και τη δύναμή της για να πιέσει τους πωλητές να συμφωνήσουν με τους όρους της και να χειραγωγήσουν τις τιμές. «Η σημερινή αγωγή επιδιώκει να υποχρεώσει την Amazon να λογοδοτήσει γι’ αυτές τις μονοπωλιακές πρακτικές και να αποκαταστήσει τη χαμένη υπόσχεση ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού», δήλωσε η Χαν.

Η Amazon, καταγγέλλει η FTC, αποτρέπει τους πωλητές από το να κάνουν έκπτωση σε αγαθά και να μειώσουν τις τιμές κάτω από αυτές που είναι διαθέσιμες στο Amazon, ωθώντας σε υψηλότερες τιμές στο Διαδίκτυο. «Οι πρακτικές που καταγγέλλει η FTC βοήθησαν να τονωθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία σε όλη τη βιομηχανία λιανικής και δημιούργησαν περισσότερες επιλογές, χαμηλότερες τιμές και μεγαλύτερες ταχύτητες παράδοσης για τους πελάτες της Amazon και μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα με τη βοήθειά της», απάντησε ο αντιπρόεδρος της Amazon, Ντέιβιντ Ζαπόλσκι. Η μήνυση, στην οποία συμμετέχουν επίσης συνολικά 17 γενικοί εισαγγελείς από αμερικανικές πολιτείες, ακολουθεί μια τετραετή έρευνα και τις καταγγελίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο κατά των Alphabet, μητρικής της Google, και Meta Platforms, μητρικής του Facebook. Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν κατά 2,7% μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT