Υψηλό ενδιαφέρον για το ομόλογο της ΕΤΕ

Υψηλό ενδιαφέρον για το ομόλογο της ΕΤΕ

Στο 8% διαμορφώθηκε η απόδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα αντλώντας 500 εκατ. ευρώ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Στο 8% διαμορφώθηκε η απόδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα αντλώντας 500 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή προσέλκυσε υψηλό ενδιαφέρον συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 1,3 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή πάνω από 100 θεσμικών επενδυτών. Το 75% περίπου του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της τράπεζας για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της σύνθεσης και αύξηση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών. Η συναλλαγή συνεισφέρει περίπου 136 μονάδες βάσης στα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας και αυξάνει το MREL στο 23,85%, 116 μονάδες βάσης πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024. Το ομόλογο έχει διάρκεια 10,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη.

Η ΤΕΡΝΑ απέκτησε το 49,99% της τεχνικής εταιρείας Αίγιστος

Στρατηγικός επενδυτής στην τεχνική εταιρεία με την επωνυμία Αίγιστος Α.Ε. έγινε η ΤΕΡΝΑ. Ο κατασκευαστικός «βραχίονας» του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απέκτησε πρόσφατα συμμετοχή 49,99% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αίγιστος», μια εταιρεία η οποία έχει αποτελέσει επί χρόνια συνεργάτη και υπεργολάβο της «Ακτωρ». Η «Αίγιστος» διαθέτει 330 μηχανήματα και 300 εργαζομένους και αναμένεται να ενισχύσει τον κατασκευαστικό μηχανισμό της ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει να υλοποιήσει ένα ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο, ύψους 5,7 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές από την Profile

Σε νέες αγορές επιδιώκει να εντείνει την παρουσία της η εταιρεία Πληροφορικής Profile. Συγκεκριμένα, στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας της σε Αγγλία, Γαλλία, Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σκανδιναβία, αλλά και στην έναρξη δραστηριότητας σε νέες χώρες μέσω της δημιουργίας γραφείων και συμφωνιών αντιπροσώπευσης. Το πρώτο εξάμηνο η εισηγμένη ενίσχυσε κατά 23%, σε 12,5 εκατ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών με τα λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ να αντιστοιχούν στο 25% του τζίρου.

Ενισχύεται η Παγκρήτια 

Την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση της τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Παγκρήτιας ενισχύεται με περίπου 250 εκατ. ευρώ και το καταθετικό σκέλος με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ. Η Γ.Σ. των μετόχων ενέκρινε επίσης την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών από τον Στυλιανό Πιρπινιά ως νέο πρόεδρο μη εκτελεστικό μέλος, τον Κωνσταντίνο Μακέδο ως αντιπρόεδρο μη εκτελεστικό μέλος και τη Διονυσία Ξηρόκωστα και την Υβέτ Κοσμετάτου ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.

Επικουρικές μέσω fast track διαδικασίας

Για την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται πως μετατίθεται η παρουσίαση του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, με ασφαλιστικές αυτή τη φορά διατάξεις. Οι οποίες δεν αποκλείεται να προκαλέσουν αντίστοιχες αντιδράσεις με αυτές του εργασιακού νόμου που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Θα έχει βέβαια και γνωστές διατάξεις, με σημαντικά θετικές επιδράσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους, όπως αυτή για την απασχόληση συνταξιούχων ή και αυτή για τη συνταξιοδότηση όσων έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης χθες, θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα ξεμπλοκάρει και η απονομή χιλιάδων επικουρικών συντάξεων, μέσω της fast track διαδικασίας. «Εάν προλάβουμε θα το κάνουμε μέσα στον Νοέμβριο. Μέχρι τέλους του χρόνου, ίσως και πάνω από τις μισές επικουρικές θα έχουν εξοφληθεί», ανέφερε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT