Επαρκή τα αποθέματα αερίου ενόψει χειμώνα

Επαρκή τα αποθέματα αερίου ενόψει χειμώνα

Τι αναφέρει η Εθνική Μελέτη Εκτίμησης Επικινδυνότητας που εκπόνησε η ΡΑΑΕΥ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Θωρακισμένη πολύ περισσότερο από τον χειμώνα του 2022 είναι η Ελλάδα έναντι νέας πιθανής διαταραχής στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο, σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη Εκτίμησης Επικινδυνότητας ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο, που εκπονήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ αυτό τον μήνα και αποτέλεσε τη βάση για την κατάρτιση του σχεδίου προληπτικής δράσης για τους χειμερινούς μήνες 2024-2025 και 2025-2026, που έθεσε από χθες σε δημόσια διαβούλευση. Το καλό νέο για τους καταναλωτές είναι ότι το κόστος των έκτακτων μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος σε περίπτωση διατάραξης της τροφοδοσίας θα είναι περιορισμένο φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητη για φέτος η αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες, όπως πέρυσι, μέτρο που κόστισε περί τα 160 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και η εκ νέου μίσθωση πλωτού FSU στη Ρεβυθούσα, για το οποίο πέρυσι δαπανήθηκαν περί τα 40 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΑΕΥ υπέβαλε αίτημα προς έγκριση στην Κομισιόν για την εξαίρεση της Ελλάδας φέτος από την υποχρέωση διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων, το οποίο στήριξε στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 19,2% το 2022 στην εγχώρια αγορά και κατά 21,74% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, αλλά και στην εξαιρετικά περιορισμένη δυναμικότητα των διασυνδέσεων για τη μεταφορά πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Η ΡΑΑΕΥ εξέτασε διάφορα σενάρια υποθετικών διαταραχών στην προμήθεια φυσικού αερίου από τα σημεία εισόδου της χώρας, σε συνδυασμό με καθορισμένες συνθήκες ζήτησης για κάθε κατηγορία καταναλωτών και εξαγωγών σε γειτονικές χώρες. Σοβαρά προβλήματα που μπορεί να θέσουν το σύστημα σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού διαπιστώνονται μόνο στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου, σε συνδυασμό με το να βρεθεί εκτός λειτουργίας για διάστημα ενός μηνός λόγω καιρικών συνθηκών η εγκατάσταση της Ρεβυθούσας, που αποτελεί βασική υποδομή του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από έκτακτα μέτρα που είχαν προβλεφθεί και στο περυσινό σχέδιο προληπτικής δράσης, ενώ σημαντικό ρόλο στον βαθμό επικινδυνότητας του συστήματος θα παίξουν οι εξαγωγές προς Βουλγαρία, οι οποίες σε πρώτη φάση προβλέπεται να περιοριστούν μόνο για τις ανάγκες των εξ αλληλεγγύης προστατευόμενων καταναλωτών της γειτονικής χώρας και σε δεύτερη πιθανόν να μην καλύψουν ούτε αυτή την κατηγορία καταναλωτών.

Στην περίπτωση του ακραίου σεναρίου θα χρειαστούν και εκτεταμένες περικοπές ηλεκτρικού φορτίου για να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τους προστατευόμενους καταναλωτές.

«Πλάτη» σε περίπτωση κρίσης θα βάλουν οι διακοπτόμενοι βιομηχανικοί καταναλωτές, στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχουν με τον ΑΔΜΗΕ, οι μονάδες της Κομοτηνής (ΔΕΗ), ΕΝΘΕΣ και Θίσβης (Εlpedison) και οι τρεις μικρές μονάδες της Ηρων, που θα κληθούν να δουλέψουν με ντίζελ, έναντι αποζημίωσης συνολικού ύψους 6,34 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να βρίσκονται οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου θα πρέπει να διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT