Οι πωλήσεις ακινήτων ενισχύουν την κερδοφορία της Dimand

Οι πωλήσεις ακινήτων ενισχύουν την κερδοφορία της Dimand

Για φέτος αναμένει καθαρά κέρδη 20 εκατ., 55 εκατ. το 2024 και 100 εκατ. το 2026

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Καθαρά κέρδη 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταγράψει για το σύνολο της χρήσης του 2023 η Dimand Real Estate, καθώς δρομολογεί μια σειρά από πωλήσεις ακινήτων του χαρτοφυλακίου της. Παράλληλα, με βάση το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, από τις αναπτύξεις σειράς σημαντικών ακινήτων –όπως ο Πύργος του Πειραιά, οι πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό και το Μινιόν– η εταιρεία προσδοκά καθαρά κέρδη, που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Κατά το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη του ομίλου Dimand ανήλθαν σε 8,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 0,2 εκατ. πέρυσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν έως το τέλος του έτους και θα συνεισφέρουν στην κερδοφορία της Dimand περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δύο ακίνητα που είχαν αποκτηθεί από την Αθηναϊκή Χαρτοποιία στο πλαίσιο συμφωνίας που περιλάμβανε και την αγορά του ακινήτου των 49 στρεμμάτων στον Βοτανικό. Πρόκειται για τις παλιές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Πέραμο Καβάλας και την πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της χαρτοβιομηχανίας (και παλιότερα της Πειραϊκής Πατραϊκής) στο Μεγάλο Πεύκο. Αγοραστής αναμένεται να είναι βιομηχανικός όμιλος που τα προωθεί για ιδία χρήση και αξιοποίηση.

Το 2024 εκτιμάται ότι τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης θα υπερδιπλασιαστούν και πιθανώς να ξεπεράσουν τα 55 εκατ. ευρώ, καθώς προβλέπεται να ολοκληρωθεί μια σειρά από πωλήσεις ακινήτων μεγάλης κλίμακας, αρχής γενομένης από το συγκρότημα γραφείων που θα στεγάσει τον όμιλο PwC στη Λ. Κηφισίας. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το ακίνητο θα αποκτηθεί από τον όμιλο Eurobank αντί ποσού που θα ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, εντός του επόμενου έτους έχουν δρομολογηθεί οι πωλήσεις του πράσινου κτιρίου γραφείων Hub 26 στη Θεσσαλονίκη στην Prodea Investments, του μεριδίου της Dimand στον Πύργο Πειραιά (σε επενδυτή από το εξωτερικό), αλλά και του νέου Μινιόν, το οποίο θα διατεθεί τμηματικά σε διάφορους ενδιαφερομένους επενδυτές. Στα προς πώληση ακίνητα από το 2025 και μετά περιλαμβάνονται κι άλλες σημαντικές αναπτύξεις, όπως εκείνη στο ακίνητο της πρώην ΒΕΛΚΑ στο Φάληρο, τα νέα δικαστήρια Πειραιά, το εμπορευματικό κέντρο που θα κατασκευαστεί στο ακίνητο της πρώην Βαλκάν Εξπόρτ στη Θεσσαλονίκη και η ανάπλαση του ακινήτου της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.

Στα νέα έργα του ομίλου περιλαμβάνεται και το νέο κτίριο που θα στεγάσει την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια ανάπτυξη της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, σε ακίνητο όμορο με εκείνο του Hub 26. Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, ο όμιλος Dimand Real Estate σημείωσε σημαντική αύξηση των κερδών προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 10,2 εκατ. ευρώ, από 1,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 8,1 εκατ. ευρώ, έναντι οριακής ζημίας 0,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ζημία της χρήσης του 2022 οφειλόταν στην αποπληρωμή δανείου προς την HIG, ύψους 50,3 εκατ. ευρώ, χάρις στα κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν από τη δημόσια εγγραφή των μετοχών του ομίλου στο χρηματιστήριο το περασμένο καλοκαίρι. Με τον τρόπο αυτό το κόστος δανεισμού υποχώρησε κατακόρυφα και επέτρεψε στην εταιρεία να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT