Πρόβλεψη για ύφεση 0,6% φέτος στη Γερμανία

Πρόβλεψη για ύφεση 0,6% φέτος στη Γερμανία

Πέντε ινστιτούτα αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για το 2023, «βλέπουν» ανάπτυξη 1,3% το 2024

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

Καθ’ οδόν προς τον πρώτο χρόνο συρρίκνωσης μετά την πανδημία βρίσκεται η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, αν και η ανάκαμψη της ζήτησης ενδέχεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη το 2024.

Το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,6% το 2023, βάσει των προβλέψεων πέντε ινστιτούτων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση. Πρόκειται για πιο δυσοίωνες από εκείνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το επόμενο έτος εκτιμάται ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,3%, με ώθηση από την αύξηση των μισθών, τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και την αποσυμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα ινστιτούτα αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για φέτος, καθώς τον Απρίλιο προέβλεπαν επέκταση της οικονομίας κατά 0,3%. Η πτωτική αναθεώρηση οφείλεται στη βιομηχανία και την ιδιωτική κατανάλωση, που «ανακάμπτει πιο αργά απ’ ό,τι αναμέναμε», δηλώνει ο Ολιβερ Χολτμίλερ, αντιπρόεδρος του Halle Institute.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει καταφέρει να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που εκτίναξε τις τιμές ενέργειας. Τα προβλήματα αυτά έχουν επηρεάσει και την πολιτική, συμβάλλοντας στην πτώση της δημοτικότητας του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, ενώ έχει ανέβει στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό κόμμα AfD. Το τρέχον τρίμηνο προβλέπεται ύφεση 0,4% και οριακή ανάπτυξη 0,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Παρότι η οικονομική δυσπραγία αρχίζει να αγγίζει την αγορά εργασίας, τα ινστιτούτα αναμένουν μια συγκρατημένη αύξηση της ανεργίας φέτος και μείωση το 2024. Ωστόσο, προβλέπεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τους αναλυτές να τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό το 2023 στο 6,1%, στο 2,6% το 2024 και στο 1,9% το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT