Ελεγχο των τιμών στην ενέργεια μέχρι το τέλος του έτους υπόσχεται ο Μακρόν

Ελεγχο των τιμών στην ενέργεια μέχρι το τέλος του έτους υπόσχεται ο Μακρόν

«Κλειδί» η EDF με τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες, ελπίζει να μην προκαλέσει αντιδράσεις από την Ε.Ε.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Τρόπους για να περιορίσει τις εθνικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να παραβιάσει τους σχετικούς κανόνες της Ε.Ε. αναζητεί η Γαλλία. Μια από τις επιλογές που εξετάζονται είναι το κράτος να συλλέξει και να αναδιανείμει ορισμένα από τα έσοδα της EDF, της μεγαλύτερης εταιρείας πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, επιβάλλοντας πλαφόν στην τιμή στην οποία πουλάει ενέργεια ο κολοσσός. Τα έσοδα πάνω από αυτό το όριο θα επέστρεφαν στην κυβέρνηση και θα διανέμονταν στους τελικούς χρήστες. Το Παρίσι ελπίζει ότι είναι σε θέση να λειτουργήσει ένα τέτοιο πλαίσιο, χωρίς να προκαλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ελέγχει την κρατική υποστήριξη σε βιομηχανίες και νοικοκυριά που στρεβλώνουν την κοινή αγορά. Το αν θα μπορούσε πραγματικά να ενεργήσει μονομερώς, παραμένει ωστόσο ασαφές. «Μέχρι το τέλος του έτους θα πάρουμε ξανά τον έλεγχο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μακρόν στις αρχές της εβδομάδας, επιστρατεύοντας μια φράση των υποστηρικτών του Brexit και προκαλώντας σύγχυση στις Βρυξέλλες. «Την τελευταία φορά που κάποιος υποσχέθηκε να ανακτήσει τον έλεγχο δεν είχε πολύ καλό τέλος για την ενιαία αγορά», σχολίασε ειρωνικά ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε.

Η κίνηση του Μακρόν αντανακλά την απογοήτευση της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το Παρίσι και το Βερολίνο συγκρούστηκαν για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο γαλλικός τομέας πυρηνικής ενέργειας και αν μπορεί να επωφεληθεί από ορισμένες επιδοτήσεις. Γάλλος αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του είπε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία εθνικού συστήματος που θα περιορίζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι ασυμβίβαστο με τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες. «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς, αλλά δεν θα έλυνε τα πάντα», είπε, προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί» η Γαλλία θα ενεργούσε μόνη της.

Η κίνηση Μακρόν, που θα είχε ευρύτερες επιπτώσεις πέρα από τις τιμές, όπως λένε αναλυτές, στοχεύει μεταξύ άλλων να γίνει ενεργειακά αυτόνομη η Γαλλία και να διασφαλίσει ότι θα αποφευχθούν κρίσεις όπως η περυσινή. Αλλοτε πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, η Γαλλία ξέμεινε πέρυσι από ενέργεια λόγω των εργασιών σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και της μείωσης της παραγωγής από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσιά της λόγω ξηρασίας και αναγκάστηκε για πρώτη φορά να κάνει εισαγωγές.

Η Γαλλία θεωρεί τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της, που λειτουργούν από την EDF, ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που ενισχύει τη στρατηγική της για χαμηλές εκπομπές άνθρακα και βοηθάει επιχειρήσεις και νοικοκυριά χάρη στις τιμές που παρέμειναν χαμηλές μέχρι την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η EDF είναι κρατική και κάθε της κίνηση συνεπάγεται διαμάχη με τις Βρυξέλλες, που θέλουν να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EDF, Λικ Ρεμόν, είναι ανοιχτός σε μια λύση ανωτάτου ορίου τιμών, λένε πηγές, αλλά συγκρούεται με την κυβέρνηση σχετικά με το ακριβές όριο, γεγονός που προσθέτει ένα ακόμη εμπόδιο στα σχέδια του Μακρόν. Μια πρόσφατη έκθεση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας έδειξε ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας θα ισοδυναμούσε με 61 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την EDF για τα επόμενα χρόνια και το κράτος πιέζει για μια τιμή όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ αυτήν. Η EDF θεωρεί όμως ότι η τιμή πρέπει να είναι υψηλότερη για να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο του Μακρόν να κατασκευάσει τουλάχιστον έξι νέους αντιδραστήρες την επόμενη δεκαετία, με εκτιμώμενο κόστος 52 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT