Αβαξ: Αύξηση κερδοφορίας το α΄ εξάμηνο

Αβαξ: Αύξηση κερδοφορίας το α΄ εξάμηνο

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 3,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 20,2 εκατ. πέρυσι

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική βελτίωση των λειτουργικών κερδών και του μεικτού περιθωρίου κέρδους τα επόμενα τρίμηνα προβλέπει η διοίκηση του ομίλου Αβαξ, καθώς θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι νέες συμβάσεις έργων που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα. Οι καλύτεροι όροι με τους οποίους έχουν συναφθεί τα έργα (σε σχέση με την προηγούμενη γενιά έργων, που είχαν αναληφθεί πριν από την πανδημία) αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά και για την κερδοφορία του ομίλου, πέραν του κύκλου εργασιών.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, η Αβαξ σημείωσε κύκλο εργασιών της τάξεως των 192,2 εκατ. ευρώ (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται η δραστηριότητα της ενέργειας – Volterra), έναντι 194,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA εκτινάχθηκαν σε 27,4 εκατ. ευρώ, από 0,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ειδικά στον τομέα της κατασκευής ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ (με περιθώριο 6,7%), έναντι λειτουργικής ζημίας 17 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Με την προσθήκη και των νέων έργων που έχουν αναληφθεί, το μεικτό αποτέλεσμα αναμένεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 3,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 20,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε σχετικές δηλώσεις, ο πρόεδρος του ομίλου Αβαξ, Χρήστος Ιωάννου, επισήμανε ότι «ολοκληρώσαμε το πρώτο εξάμηνο, ενισχύοντας την κερδοφορία σε όλα τα επίπεδα και μειώνοντας τον τραπεζικό δανεισμό και στη συνέχεια αναλάβαμε έργα υψηλής σημασίας και πολυπλοκότητας, όπως η κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (443 εκατ. ευρώ) και η εξ ολοκλήρου μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Mintia Combined Cycle Power στη Ρουμανία (673 εκατ. ευρώ)». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος διαθέτει πλέον ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,86 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, δείγμα της ταχύτητας με την οποία συσσωρεύονται νέα έργα. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του ανεκτέλεστου αφορά ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά σχεδόν 20 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο (19,8 εκατ.) και πλέον διαμορφώνεται σε 312,3 εκατ. ευρώ, έναντι 332,1 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022. Ο καθαρός δανεισμός έχει διαμορφωθεί πλέον σε 232,7 εκατ. ευρώ, από 245,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022. Ανάλογη θα είναι η στόχευση και τα επόμενα εξάμηνα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του ομίλου από τα υψηλά επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον έχει ολοκληρωθεί και η αποεπένδυση από τον τομέα της ενέργειας, καθώς μετά την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες πέρυσι, φέτος ο όμιλος Αβαξ ολοκλήρωσε και την πώληση του τομέα εμπορίας της Volterra στον όμιλο Μυτιληναίου, υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Βάσει της συμφωνίας των δύο πλευρών, το μέγιστο τίμημα μπορεί να ανέλθει έως τα 24 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η Αβαξ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τον κλάδο, καθώς συνεχίζει τη δραστηριοποίησή της μέσω της νεοσύστατης θυγατρικής εταιρείας ΙΞΙΩΝ Ενεργειακή, που εστιάζει στον τομέα των ΑΠΕ, της ανάπτυξης δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, τη διαχείριση ενέργειας και τις υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT