Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια στην Ευρώπη

Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια στην Ευρώπη

H εταιρεία ιδιωτικής επενδυτικής LGT Group της βασιλικής οικογενείας του Λιχτενστάιν διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 334 δισ. δολ.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Η πιο πλούσια από τις βασιλικές οικογένειες της Γηραιάς Ηπείρου σχετίζεται με μία από τις μικρότερες χώρες του κόσμου αλλά και με μια δυναστεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μετράει ιστορία σχεδόν 1.000 ετών, ενώ κατόρθωσε να επιβιώσει από πολέμους, πλημμύρες και σκάνδαλα, όπως σχετικώς αναφέρουν το πρακτορείο Bloomberg και το moneyreview.gr. Συγκεκριμένα, η χρηματοοικονομική αυτοκρατορία πίσω από τον πρίγκιπα Χανς-Ανταμ Β΄ του Λιχτενστάιν ευημερεί, ενασχολούμενη με αυτό που γνωρίζει καλύτερα, ήτοι να διαχειρίζεται τα χρήματα των ζάπλουτων του κόσμου. Η LGT Group, η εταιρεία ιδιωτικής επενδυτικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της βασιλικής οικογένειας, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της έφτασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 306 δισ. ελβετικών φράγκων (334 δισ. δολαρίων), εμφανίζοντας αύξηση 6% από τα τέλη του 2022. Συν τοις άλλοις, ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις εξωτερικές επενδύσεις από το 2021, με πιο πρόσφατη την εξαγορά μονάδας διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων της Abrdn. Μάλιστα, όπως δηλώνει στο Bloomberg o Ολιβιέ ντε Περεγκό, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας ιδιωτικής επενδυτικής LGT Private Banking, η εταιρεία εξακολουθεί να εξετάζει και άλλες εξαγορές.

Η ανάπτυξη της LGT συμβαδίζει με την «ανάκαμψη» του Λιχτενστάιν, ενός μικροσκοπικού ορεινού κράτους με 39.000 κατοίκους, κάποτε θεωρούμενου από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους διεθνώς. Οπως η Ελβετία, έτσι και το Λιχτενστάιν χρωστούσε τη φήμη του στους νόμους περί τραπεζικού απορρήτου, αλλά τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε σημαντικά τη διαφάνεια, αφότου κλαπέντα δεδομένα της LGT χρησιμοποιήθηκαν στη Γερμανία το 2008 για να απαγγελθούν κατηγορίες κατά φοροφυγάδων. Τότε η LGT, που λειτουργεί και ως η μεγαλύτερη τράπεζα του Λιχτενστάιν, είδε τους πελάτες της να αποσύρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς τους. Ωστόσο, το 2010 κατάφερε να αντιστρέψει την τάση αυτή και έως το 2012 πέτυχε να σωρεύσει καθαρές εισροές περίπου 22 δισ. ελβετικών φράγκων. Σήμερα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εταιρείες που προσελκύουν εργαζομένους της Credit Suisse, αφότου η ελβετική τράπεζα κατέρρευσε και εξαγοράστηκε από την UBS. Το εργατικό δυναμικό της φτάνει στα 5.000 άτομα.

Η δυναμική της εταιρείας βοηθά τον πρίγκιπα Χανς-Ανταμ Β΄ να ανέλθει στην κατάταξη των διεθνών μεγιστάνων και δισεκατομμυριούχων, ενισχύοντας το προφίλ του 78χρονου ως του πλουσιότερου γαλαζοαίματου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ο πρίγκιπας είναι ο 215ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, διατηρώντας περιουσία περίπου 9,2 δισ. δολαρίων. Από τις αρχές του έτους, έχει υπερσκελίσει στην κατάταξη 71 θέσεις στον σχετικό δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Σε αντίθεση με τους άλλους μονάρχες της Ευρώπης, όπως ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας, ο πρίγκιπας του Λιχτενστάιν έχει στην ιδιοκτησία του προσωπικά τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας. Πρόκειται για την παλαιότερη περιουσία από αυτές που παρακολουθεί το Bloomberg για την κατάταξή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT