H ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα

H ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Θετική είδηση χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στο 2,4%, επίδοση με την οποία η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να προσθέσει ότι η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παραμένει σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ε.Ε., και για τον λόγο αυτό δεν πανηγυρίζουμε. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, τα θετικά νέα που έρχονται και θα έλθουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με τη δημοσιονομική σταθερότητα», τόνισε ο υπουργός.

Ολοκληρώθηκε η πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I

Την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της τιτλοποίησης Astir I ανακοίνωσε η Attica Bank. H συναλλαγή έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα της τράπεζας, ενώ παράλληλα ενισχύει τα κεφάλαιά της κατά περίπου 60 μονάδες βάσης, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 17,8% (pro-forma) το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η μεταβίβαση έγινε στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) Lousios, που ιδρύθηκε από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της AB CarVal Investors.

Παράταση ασφαλιστικών υποχρεώσεων από ΕΦΚΑ

Παράταση έως την ερχόμενη Τετάρτη 4 Οκτωβρίου για το σύνολο των ασφαλιστικών υποχρεώσεων έδωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ λόγω των δύσκολων συνθηκών που διαμόρφωσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε επιχειρήσεις και ασφαλισμένους. Ετσι, παρατείνονται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 2023 , η καταβολή εισφορών δόσεων προαιρετικής ασφάλισης, αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας κ.λπ.

Η ΕΚΤ αναζητεί βοήθεια από την AI

Η ΕΚΤ εξετάζει πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης του πληθωρισμού, αφού υποτίμησε τις πιέσεις στις τιμές για χρόνια και καθυστερούσε την έναρξη της πιο επιθετικής πολιτικής στην ιστορία της. «Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει νέους τρόπους για να συλλέξουμε, να καθαρίσουμε, να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε αυτόν τον πλούτο των διαθέσιμων δεδομένων, έτσι ώστε οι πληροφορίες να μπορούν να τροφοδοτήσουν τομείς όπως τα στατιστικά στοιχεία, η διαχείριση κινδύνων, η τραπεζική εποπτεία και η ανάλυση νομισματικής πολιτικής», αναφέρει σε ανάρτησή της. Μεταξύ πολλών πρωτοβουλιών τεχνητής νοημοσύνης, η τράπεζα θέλει να εμβαθύνει την κατανόησή της για τη δυναμική του πληθωρισμού, όπως επισημαίνεται.

Οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και ο υπουργός

Ενοχλημένη είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης η ηγεσία, αλλά και τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από τη μέχρι τώρα στάση του υπουργού Ανάπτυξης έναντι της ανεξάρτητης αρχής. Τελευταίο «κρούσμα» ήταν όσα είπε το πρωί της Παρασκευής ο κ. Κώστας Σκρέκας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1: «Απαιτούμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα. Δεν γίνονται τώρα οι έλεγχοι». Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σκρέκας είχε αμφισβητήσει ευθέως έρευνα της Ε.Α. για τις τιμές του γάλακτος στην Ελλάδα. «Είμαστε η πρώτη σε ελέγχους αρχή ανταγωνισμού στην Ευρώπη», απαντούν τα στελέχη της Ε.Α., επισημαίνοντας ότι μόνο το 2022 επέβαλαν πρόστιμα 31 εκατ. ευρώ, όταν η γερμανική αρχή ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα 22 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω, πάντως, ίσως θα έπρεπε να τα πει ο υπουργός στον επικεφαλής της Ε.Α. Ιωάννη Λιανό, αν και ο τελευταίος φέρεται να έχει ζητήσει σχετική συνάντηση εδώ και 1,5 μήνα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT