Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024

Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024

Στη σκιά του Daniel και του Elias κατατίθεται σήμερα Δευτέρα, στη Βουλή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης

Στη σκιά του Daniel και του Elias κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η χώρα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις και έτσι οι δημοσιονομικές της επιδόσεις θα κινούνται εντός των πλαισίων του Προγράμματος Σταθερότητας.

Βασική πρόβλεψη θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, ενώ για εφέτος, δηλαδή το 2023, αναμένεται –παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των φυσικών καταστροφών – να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται ενέσεις ρευστότητας σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτά ξεχωρίζουν οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, οι αυξήσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά στους συνταξιούχους και βέβαια η καταβολή έκτακτων και μόνιμων επιδομάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει το βλέμμα στραμμένο στις δύο επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Η μία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου από S&P Ratings και η δεύτερη στις 2 Δεκεμβρίου από τη Fitch Ratings. Υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι μία εκ των δύο, αν όχι και οι δύο, θα δώσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τις δυσκολίες που έχουν ενσκήψει, η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT