Δυσοίωνα στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης στην Ελλάδα

Δυσοίωνα στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης στην Ελλάδα

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2023

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2023, και μάλιστα ελάχιστα πάνω από το σημείο που υποδηλώνει ύφεση, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστός ως PMI. Αύξηση του κόστους εισροών, από πρώτες ύλες έως μεταφορικά, μείωση των νέων παραγγελιών τόσο από την εγχώρια όσο και από την εξωτερική αγορά, αλλά και καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και προμηνύουν δύσκολη πορεία και για το επόμενο διάστημα. Το γεγονός, δε, ότι οι οικονομίες βασικών εξαγωγικών προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα η γερμανική, βρίσκονται σε ύφεση ενισχύει την ανησυχία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η S&P Global που καταρτίζει τον σχετικό δείκτη, ο δείκτης PMI στην Ελλάδα έκλεισε στις 50,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 52,9 μονάδων τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο σχετικός δείκτης έκλεισε στις 49,2 μονάδες, κάτω από το όριο των 50 μονάδων, αλλά ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία.

Στην υποχώρηση της τιμής του κύριου δείκτη συνέβαλε η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες τον Σεπτέμβριο. Η ζήτηση από την πλευρά των πελατών περιορίστηκε λόγω της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης και του υποτονικού ενδιαφέροντος από την εγχώρια αγορά μετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Αρνητική επίπτωση στις συνολικές νέες πωλήσεις είχε επίσης η περαιτέρω υποχώρηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Οι δύσκολες συνθήκες ζήτησης σε βασικές αγορές εξαγωγών άρχισαν να επηρεάζουν το ενδιαφέρον για αγαθά του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τα επίπεδα παραγωγής τους με βραδύτερο ρυθμό στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παράλληλα με τη λιγότερο σημαντική ζήτηση, οι εταιρείες παρατήρησαν επίσης ότι οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες είχαν επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις δυνατότητες παραγωγής.

Αν και οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους για να υποστηρίξουν την ολοκλήρωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, τον Σεπτέμβριο ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο. Και πάλι οι ανειλημμένες εργασίες υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά μηνών, λόγω της ηπιότερης αύξησης των νέων παραγγελιών.

Αύξηση, και μάλιστα σημαντική, σημείωσαν οι τιμές των εισροών, πρώτες ύλες, ενέργεια και καύσιμα, η οποία μετακυλίστηκε στις τιμές των παραχθέντων προϊόντων, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές εκροών αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Τέλος, αρνητικά επηρεάστηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην αλυσίδα εφοδιασμού από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα. Ετσι, οι προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή το επόμενο έτος υποχώρησαν σε χαμηλό δέκα μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT