«Καμπανάκι» από Wood για τον ρυθμό ανάπτυξης

«Καμπανάκι» από Wood για τον ρυθμό ανάπτυξης

Το μεγάλο κόστος των πυρκαγιών και των πλημμυρών που έπληξαν την Ελλάδα αυτό το έτος, αν και δημοσιονομικά φαίνεται διαχειρίσιμο, εντούτοις έχει αποτελέσει πιθανότατα ένα ισχυρό χτύπημα στην επενδυτική εμπιστοσύνη προς τη χώρα...

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Το μεγάλο κόστος των πυρκαγιών και των πλημμυρών που έπληξαν την Ελλάδα αυτό το έτος, αν και δημοσιονομικά φαίνεται διαχειρίσιμο, εντούτοις έχει αποτελέσει πιθανότατα ένα ισχυρό χτύπημα στην επενδυτική εμπιστοσύνη προς τη χώρα το οποίο θα διαρκέσει μήνες, ενώ θέτει σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ το 2023, προειδοποιεί σε νέα ανάλυσή της η Wood, την ώρα που η κυβέρνηση κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο οίκος, οι οικονομικές και επιχειρηματικές έρευνες του Σεπτεμβρίου ήταν σημαντικά πιο αδύναμες από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια. Ο βιομηχανικός τομέας, οι κατασκευές και οι καταναλωτές εμφανίστηκαν πολύ απαισιόδοξοι, αλλά αυτό δεν «ταίριαζε» με τη συμπεριφορά στην εμπιστοσύνη του κλάδου λιανικής, η οποία συνέχισε να βελτιώνεται.

«Κατά την άποψή μας, ο αντίκτυπος των πυρκαγιών το καλοκαίρι και οι πλημμύρες τον Σεπτέμβριο έχουν εισαγάγει ένα βαθμό διαταραχής στη δομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, μετά την COVID-19», τονίζει η Wood.

Οπως επισημαίνει, το κόστος της ανακατασκευής, που είναι απαραίτητη λόγω των πυρκαγιών και των πλημμυρών, έχει υπολογιστεί περίπου στα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει 2,25 δισ. ευρώ.

Συνολικά, κατά την άποψη της Wood, αυτή η προσαρμογή είναι απίθανο να αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα, δεδομένης της ισχυρής δυναμικής στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά πιθανότατα έχει πλήξει την εμπιστοσύνη, κάτι το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει για μερικούς μήνες, και επίσης εισήγαγε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στις επιδόσεις του ΑΕΠ φέτος.

Ο οίκος επισημαίνει επίσης ότι η όρεξη για προσλήψεις ήταν αδύναμη τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν οι ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος εκτοξεύονταν στα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Wood πρόσφατα υποβάθμισε σημαντικά την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 2,8%, από 3,5% πριν, λόγω της επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών και των κινδύνων από τη νομισματική σύσφιγξη, και πλέον υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την υποβαθμίσει εκ νέου. Ωστόσο, όπως σημειώνει, παραμένει βέβαιη ότι, μόλις οι επιπτώσεις των πρόσφατων φυσικών καταστροφών «ξεπεραστούν», το επόμενο έτος θα σημειωθεί ισχυρή ανάκαμψη, πάνω από 3%. Ο οίκος εκτιμά επίσης πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί γύρω στο 3% τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, τα πιστωτικά στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 1,2%, από 0,6% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή η μετατόπιση της πιστωτικής δυναμικής, όπως εξηγεί, αντανακλά τα μεταβαλλόμενα πρότυπα στην ελληνική οικονομία, ακόμη και εν μέσω αυστηρής νομισματικής πολιτικής. «Η Ελλάδα επέστρεψε στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας τον Σεπτέμβριο, επομένως θα πρέπει να επωφεληθεί από τη διαφοροποίηση και την αύξηση των εισροών κεφαλαίων, γεγονός το οποίο μετριάζει τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ», προσθέτει η Wood.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT