Το 80% των εισηγμένων κατέγραψε κέρδη στο εξάμηνο

Το 80% των εισηγμένων κατέγραψε κέρδη στο εξάμηνο

Στα 44,56 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών και στα 6,38 δισ. ευρώ τα EBITDA

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Ποιοτικότερα χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν κάμψη κερδών και πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Και αυτό γιατί το πρώτο μισό του περασμένου έτους χαρακτηρίστηκε από υπερκέρδη και έκτακτα αποτελέσματα εταιρειών σε κλάδους όπως η διύλιση και εμπορία καυσίμων και ο μεταλλουργικός, ενώ φέτος τα αποτελέσματα αποτυπώνουν περισσότερο τις οργανικές κινήσεις των εισηγμένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Beta Securities για τις λογιστικές καταστάσεις α΄ εξαμήνου 143 εισηγμένων, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 4,5% και στα 44,56 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2022, η λειτουργική κερδοφορία υποχώρησε κατά 8% και στα 6,38 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 4,86 δισ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 11,8%.

Ωστόσο, εάν αφαιρεθούν από το σύνολο οι κλάδοι των διυλιστηρίων και των τραπεζών, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 4,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και διαμορφώνεται στα 30,99 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA είναι ενισχυμένα κατά 14,1% στα 5,41 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία κινείται στα 2,55 δισ. ευρώ με άνοδο 58,5%.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο του φετινού πρώτου εξαμήνου είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων εμφάνισε κέρδη. Ειδικότερα, από τις 143 εισηγμένες, οι 115 ή το 80% του συνόλου ήταν κερδοφόρες, με 53 να εμφανίζουν ενίσχυση κερδοφορίας και 21 να έχουν μετατρέψει τις ζημίες σε κέρδη (41 εισηγμένες σημείωσαν μείωση κερδών). Στον αντίποδα, 28 εισηγμένες εμφάνισαν ζημίες στο εξάμηνο, με οκτώ από αυτές να τις αυξάνουν, ενώ δώδεκα μετέτρεψαν τα κέρδη του α΄ εξαμήνου του 2022 σε ζημίες στο φετινό εξάμηνο.

Η επιβράδυνση συνολικά των μεγεθών σε σχέση με το 2022 οφείλεται στα υπερκέρδη που είχαν πέρυσι οι κλάδοι διύλισης και καυσίμων.

Παράλληλα, η καθαρή θέση των εισηγμένων στο α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 69,725 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 3,9% σε σχέση με το 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 15,9 δισ. ευρώ με μείωση 9,5%, ενώ σημειώθηκε αύξηση του δανεισμού κατά 3,1% και στα 23,38 δισ. ευρώ (κυρίως λόγω του κατασκευαστικού κλάδου και της ΔΕΗ).

Η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ με την ελληνική οικονομία να συνεχίζει να υπεραποδίδει εντός της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση σε κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι κατασκευές και η πληροφορική, στήριξε την κερδοφορία των εισηγμένων τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως στην επιβράδυνση των μεγεθών κάποιων εισηγμένων ρόλο έπαιξε το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, ειδικά σε εταιρείες με αυξημένη λειτουργική μόχλευση.

«Το πρώτο εξάμηνο, αν και εμφανίζει επιβράδυνση μεγεθών σε σχέση με πέρυσι, μπορεί να χαρακτηριστεί ποιοτικότερο, αφού τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν προκύψει σε μεγαλύτερο βαθμό από πέρυσι από οργανική προσπάθεια», όπως επισημαίνει στην «Κ» και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities.

Επίσης, όπως παρατηρεί, φαίνεται ότι οι βασικοί καταλύτες που συνέβαλαν στην παραγωγή αυτού του αποτελέσματος (κέρδη τραπεζών, τουρισμός, κατασκευές κ.λπ.) έχουν συνέχεια και θα κλείσουν την ψαλίδα στο δεύτερο μισό της χρονιάς. «Με εκτιμώμενη καθαρή κερδοφορία 9 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης εκτός από την υποστήριξη των αποτιμήσεων, οι εισηγμένες εταιρείες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ικανοποιητικούς όρους (επιμέρους υπάρχει βέβαια διακύμανση) και να συνεχίσουν σημαντικά επενδυτικά προγράμματα που θα ενισχύσουν στο μέλλον την αύξηση των μεγεθών τους», εκτιμά ο αναλυτής.

«Μάλιστα, η πλειοψηφική εικόνα κερδοφόρων εταιρειών εκτός από τις δυνατότητες χρηματοδότησης εγχειρημάτων ανάπτυξης υποστηρίζει και τη ροή εσόδων φορολογίας προς το Δημόσιο», καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT