Η ακρίβεια μειώνει την όρεξη των Ευρωπαίων για ταξίδια

Η ακρίβεια μειώνει την όρεξη των Ευρωπαίων για ταξίδια

Τέλος εποχής για τα ταξίδια «εκδίκησης» μετά την πανδημία – Τι δείχνουν τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Η εποχή των αλλεπάλληλων ταξιδιών εκτόνωσης ή «εκδίκησης», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε η τουριστική βιομηχανία την έκρηξη των ταξιδιών μετά την πανδημία και την οριστική άρση των lockdowns, ενδέχεται να φτάνει στο τέλος της. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εγγύς μέλλον βαίνει μειούμενος αντανακλώντας ενδεχομένως σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό που πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και το αυξημένο κόστος των ταξιδιών. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της εταιρείας ερευνών Morning Consult, 11% λιγότεροι στη Γαλλία και 6% λιγότεροι στη Γερμανία δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν σύντομα. Ομοίως και στον Καναδά, αλλά και στη Ρωσία, οι ενδιαφερόμενοι για ταξίδια στο εξωτερικό εμφανίζονται μειωμένοι κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες στην ίδια έκθεση που διεξήχθη στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Οπως σχολιάζει σχετικά η Λίντσεϊ Ρέσκε, αναλύτρια ταξιδιών και θεμάτων φιλοξενίας και ξενοδοχείων στη Morning Consult, τα στοιχεία κατατείνουν όντως προς το τέλος αυτής της επιθετικής αύξησης των ταξιδιών ψυχαγωγίας. Η ίδια τονίζει, ωστόσο, πως «δεν σημαίνει ότι θα μειωθούν σημαντικά τα ταξίδια, αλλά ότι όσοι ανυπομονούσαν να ταξιδέψουν και σχεδίαζαν να το κάνουν όταν δεν μπορούσαν, τώρα μάλλον το έχουν ήδη κάνει». Η κ. Ρέσκε εκτιμά, πάντως, πως η επιβράδυνση στη βιομηχανία ταξιδιών είναι μάλλον ισχυρότερη και πιο παρατεταμένη στην Ευρώπη, «επειδή σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την κατάσταση της οικονομίας, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει διαβρώσει τις αποταμιεύσεις των ανθρώπων από το περασμένο έτος και τους έχει αναγκάσει να θέσουν συγκεκριμένες προτεραιότητες στις δαπάνες τους». Η ίδια διαπιστώνει, άλλωστε, πως στη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξε μαζική εισροή Αμερικανών τουριστών και συγκεκριμένα από τη Βόρεια Αμερική, οι οποίοι οδήγησαν σε άνοδο των τιμών, καθιστώντας τελικά τα ταξίδια σχεδόν απαγορευτικά για τους Ευρωπαίους. Και όπως τονίζει, όταν όλα αυτά ληφθούν υπόψη «τότε βλέπει κανείς μια πιο απαισιόδοξη εικόνα σε σύγκριση με άλλες γεωγραφικές ζώνες».

Η γεωγραφική ζώνη στην οποία αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση για ταξίδια είναι η ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, επειδή στις εκεί χώρες τα lockdowns και γενικότερα οι περιορισμοί κατά της πανδημίας διατηρήθηκαν σε ισχύ πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές του πλανήτη. Σύμφωνα, όμως, με νέα έκθεση της συμβουλευτικής Oxford Economics, και στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού ο ενθουσιασμός για τα ταξίδια εκτόνωσης τείνει να εξανεμισθεί. Στις χώρες αυτής της περιοχής υπήρξε μεγάλη ζήτηση για ταξίδια στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023. Εκτοτε, όμως, η τάση έχει αντιστραφεί μετά και την υποχώρηση του αριθμού των τουριστών από τη Σιγκαπούρη που επισκέφθηκαν τη Μαλαισία, μετά την εκτόξευση του αριθμού τους το 2022. Τόσο η μία όσο και η άλλη έκθεση προεξοφλούν πως θα μειωθούν σημαντικά οι αφίξεις από άλλες περιοχές του πλανήτη και ιδιαιτέρως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν πλήξει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των άλλων χωρών.

Οι οικονομολόγοι που εκπόνησαν τις δύο εκθέσεις επιμένουν στην άποψή τους ότι «οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε ύφεση κοντά στα τέλη του έτους και την αλλαγή της χρονιάς». Οπως διευκρινίζουν μάλιστα, «για τους περισσότερους τα ταξίδια εντάσσονται στα είδη πολυτελείας και είναι από τα πρώτα που κόβονται όταν οι καιροί είναι δύσκολοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT