Υπό έρευνα ο Αρνό της LVMH για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

Υπό έρευνα ο Αρνό της LVMH για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας του Παρισιού για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

3' 11" χρόνος ανάγνωσης

Στο μικροσκόπιο των γαλλικών Αρχών για ύποπτες συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη βρίσκεται ο ισχυρός άνδρας τoυ οίκου μόδας και ειδών πολυτελείας LVMH Mπερνάρ Αρνό, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μετά τον Ελον Μασκ. Επικαλούμενη την υπηρεσία Tracfin του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε πρώτη ότι ο Νικολάι Σαρκίσοφ είχε αγοράσει ακίνητα σε ένα θέρετρο των Αλπεων με τη βοήθεια δανείου που έλαβε από τον Γάλλο μεγιστάνα.

Η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε ότι η προκαταρκτική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2022, επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και φέρεται να εμπεριέχει συναλλαγές «που μπορεί να συνιστούν ξέπλυμα χρήματος». Ο 55χρονος Ρώσος δισεκατομμυριούχος απέκτησε 14 κατοικίες από έναν μόνο πωλητή το 2018 έναντι 16 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίπλοκη συμφωνία που αφορούσε εταιρείες με έδρα τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αν και πιστεύεται ότι είναι ο αγοραστής, το όνομα του Σαρκισόφ δεν εμφανίζεται πουθενά στα βιβλία της εταιρείας που πραγματοποίησε την αγορά.

O Νικολάι Σαρκίσοφ φέρεται να είχε αγοράσει ακίνητα σε ένα θέρετρο των Αλπεων με τη βοήθεια δανείου που έλαβε από τον Γάλλο μεγιστάνα.

Ο Νικολάι Σαρκίσοφ είναι υψηλόβαθμο στέλεχος στη ρωσική ασφαλιστική εταιρεία του αδελφού του Σεργκέι, RESO-Garantia. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιγκόρ Ιβάνοφ, δήλωσε στο CNBC ότι ούτε η εταιρεία ούτε ο ίδιος ο Σαρκίσοφ είχαν εμπλακεί στη συναλλαγή και ότι ο τελευταίος δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Αρνό. «Η συναλλαγή έγινε από μια μικρή μονάδα που επενδύει επαγγελματικά σε ευρωπαϊκά ακίνητα. Απέκτησε διαμερίσματα από διάφορους ιδιώτες σε ένα παλιό κτίριο στο Κουρσεβέλ, με σκοπό να τα πουλήσει αργότερα, μόλις εξαγοραστεί ολόκληρο το κτίριο», είπε ο Ιβάνοφ μέσω email. «Ολες οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από γαλλικές εταιρείες, μέσω Γάλλων συμβολαιογράφων, από Γάλλους δικηγόρους από όλες τις πλευρές. Αυτή ήταν μια συνηθισμένη συμφωνία ακινήτων», πρόσθεσε.

Ο Αρνό, ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο, έχασε τον Φεβρουάριο μια υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο εναντίον Γάλλων φορολογικών ερευνητών, σχετικά με τη νομιμότητα μιας επιδρομής του 2019 στα κεντρικά γραφεία της LVMH. Η επιδρομή αφορούσε μια έρευνα για φορολογική απάτη που συνδέεται με δραστηριότητες στο Βέλγιο. Αναφερόμενη στη νέα υπόθεση, η δικηγόρος του Αρνό, Ζακλίν Λαφόν, σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί για ξέπλυμα χρήματος ήταν «τόσο παράλογοι όσο και αβάσιμοι» και ότι ο πελάτης της αγόρασε το ακίνητο με στόχο να επεκτείνει το ξενοδοχείο Cheval Blanc στο Κουρσεβέλ, το οποίο ανήκει στην αυτοκρατορία LVMH. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον νόμο και με την υποστήριξη συμβούλων. «Ποιος μπορεί να φανταστεί σοβαρά ότι ο κ. Αρνό, ο οποίος τα τελευταία 40 χρόνια έχτισε τη Γαλλία και την κορυφαία εταιρεία της Ευρώπης, εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος για να επεκτείνει ένα ξενοδοχείο; Νομίζω ότι η παράλογη φύση αυτών των ισχυρισμών δεν μπορεί να ξεφύγει από κανέναν».

Η περιουσία του Αρνό εκτιμάται στα 178 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg, και κάποια στιγμή τον οδήγησε στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο ίδιος και η οικογένειά του κατέχουν το 41% του εμβληματικού οίκου LVMH, που διαχειρίζεται μάρκες πολυτελείας όπως η Louis Vuitton, η σαμπάνια Moët, το κονιάκ Hennessy, το κοσμηματοπωλείο Tiffany’s και η ωρολογοποιία Tag Heuer, μεταξύ πολλών άλλων. Ο 74χρονος Αρνό ετοιμάζεται να παραδώσει τα κλειδιά της αυτοκρατορίας του, την οποία ίδρυσε πριν από 35 χρόνια και κατάφερε να την εκτοξεύσει, αποκτώντας ορισμένα από τα πιο ιστορικά brands στον κόσμο και επεκτείνοντας τις πωλήσεις σε επίδοξους καταναλωτές ιδιαίτερα στην Ασία. Τον Ιανουάριο, διόρισε την κόρη του Ντελφίν στο τιμόνι του οίκου Christian Dior, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μάρκα στoν όμιλο LVMH, σε μια κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ενδοοικογενειακή έριδα με τον αδελφό της, Αντουάν, για το ποιος θα διευθύνει την εταιρεία όταν φύγει από το προσκήνιο ο πατριάρχης Μπερνάρ Αρνό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT