Ενισχύονται οι ξένες επενδύσεις μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας

Ενισχύονται οι ξένες επενδύσεις μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας

Σύμφωνα με έρευνα, αρκετές από τις ξένες επιχειρήσεις που βρίσκονται εδώ σχεδιάζουν νέες επενδύσεις το 2024

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), πιο ποιοτικές υπό την έννοια κυρίως της μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και, το κυριότερο, με συνέχεια, καθώς αρκετές από τις ξένες επιχειρήσεις που βρίσκονται εδώ σχεδιάζουν νέες επενδύσεις την επόμενη χρονιά, δείχνει η έρευνα για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού (EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2023) την οποία παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος Γιώργος Παπαδημητρίου, στη διάρκεια του 6th Invest GR Forum: Staying the Course.

Σύμφωνα με το ΕΥ European Investment Monitor (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Επενδύσεων), μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που επεξεργάζεται η ΕΥ, το 2022 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 47 άμεσες ξένες επενδύσεις, έναντι 30 το 2021. Ο αριθμός αυτός κατατάσσει –για πρώτη φορά– την Ελλάδα στην πρώτη εικοσάδα μεταξύ των 48 χωρών που παρακολουθεί η έρευνα και αποτελεί, με διαφορά, την καλύτερη επίδοση από το 2000, οπότε ξεκίνησε να πραγματοποιείται η έρευνα αυτή. Αθροιστικά, οι επενδύσεις της τελευταίας τριετίας αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 23 χρόνια. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι ΑΞΕ που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,79% των συνολικών επενδύσεων στην Ευρώπη. «Είναι σαφές ότι για να εξασφαλίσει η Ελλάδα τη θέση που της αναλογεί στον ευρωπαϊκό επενδυτικό χάρτη και να καλύψει το επενδυτικό κενό των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να διατηρηθεί και, ιδανικά, να ενταθεί τα επόμενα χρόνια», τονίζει η ΕΥ.

Καταγράφεται επίσης μια συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων, με μεγαλύτερη διασπορά σε περισσότερες δραστηριότητες και σημαντικό ποσοστό να κατευθύνεται σε δραστηριότητες έντασης γνώσης με σχετικά υψηλή προστιθέμενη αξία και σε κλάδους όπως του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 250 στελεχών ξένων επιχειρήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, δύο στις πέντε επιχειρήσεις (40%) σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας στη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια, από 28% το 2020 σε 34% το 2021 και 37% το 2022.

Δύο στους τρεις συμμετέχοντες (67%) πιστεύουν ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας θα βελτιωθεί περαιτέρω τα επόμενα τρία χρόνια, με το 5% να αναμένει σημαντική βελτίωση, ενώ το 9% των ερωτηθέντων αναμένει ελαφρά μείωση και το 2% σημαντική μείωση. Η εικόνα αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τα ευρήματα για το σύνολο της Ευρώπης (67% αναμένουν βελτίωση και 8% μείωση) και είναι μακράν η πιο αισιόδοξη μεταξύ των επιμέρους υπό σύγκριση χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα φέτος. Ωστόσο, το ποσοστό των θετικών δηλώσεων (67%) έχει μειωθεί σε σύγκριση με το 2022 (75%).

Ως προς τους σημαντικότερους κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνολική ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν τον εντεινόμενο πληθωρισμό (28%), την ενεργειακή κρίση (23%), την κοινωνική και οικονομική αστάθεια (21%) και το εργατικό κόστος (20%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT