Αύξηση κεφαλαίου 135 εκατ. ευρώ στην Intralot

Αύξηση κεφαλαίου 135 εκατ. ευρώ στην Intralot

Στο μετοχικό κεφάλαιο εισέρχεται η Green Hydepark Investment του εφοπλιστή Γεωργίου Μουνδρέα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 135 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Intralot με στόχο την εξυγίανση των μεγεθών της, την εμφάνιση θετικών ιδίων κεφαλαίων και την επιστροφή της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οπως έκανε γνωστό η εταιρεία τυχερών παιγνίων, η κυπριακή Alphachoice Ltd, που κατέχει το 32,42% του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot, θα πουλήσει όλα τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν. Συγκεκριμένα, o πρόεδρος του Δ.Σ. της Intralot Σωκράτης Κόκκαλης πρόκειται, μέσω της Alphachoice, να διαθέσει ποσοστό 57,1% των δικαιωμάτων προτίμησης (δηλαδή 68.766.112) στη συνδεδεμένη με τον ίδιο Intrakom. Επίσης, το 38,3% των δικαιωμάτων (ή 46.133.686) θα πωληθεί στην Green Hydepark Investment του εφοπλιστή Γεωργίου Μουνδρέα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης θα ασκήσει μόνο το 4,56% των δικαιωμάτων του (5.501.289), με το ποσό που εκτιμάται ότι θα καταβάλει να είναι της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ.

Η Intrakom και η Green Hydepark Investment υπολογίζεται ότι θα τοποθετήσουν 25 εκατ. ευρώ και ποσό ελαφρώς μεγαλύτερο των 16,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μέρος των δικαιωμάτων προτίμησης θα ασκήσει και ο βασικός μέτοχος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Intralot και επικεφαλής του fund Standard General Management, Soohyung Kim. Yπολογίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ο Σωκράτης Κόκκαλης από κοινού με την Intrakom θα ελέγχει το 27% της εταιρείας, με το ποσοστό του επικεφαλής του Standard General να είναι περίπου το ίδιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Intralot, από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ύψους 130,1 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης), 126 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους των ομολογιών (Senior Notes) αρχικής ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024 με ετήσιο σταθερό ονομαστικό κουπόνι 5,25% που εκδόθηκαν από την Intralot Capital Luxembourg τον Σεπτέμβριο του 2017. Το υπολειπόμενο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς κεφαλαίου κίνησης, εντός δώδεκα μηνών.

Η εταιρεία προσβλέπει, μέσω της αύξησης κεφαλαίου, στην εξυγίανσή της. Προς την κατεύθυνση αυτή, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου, στο πρόσφατο παρελθόν, ενισχύθηκαν κατά 163 εκατ. ευρώ μέσω αναχρηματοδότησης των ομολογιακών δανείων, με παράλληλη μείωση του ύψους τους έναντι μεταβίβασης 34,27% των μετοχών της «Intralot US Securities B.V.» σε κατόχους ομολογιών λήξεως Σεπτεμβρίου του 2024. Πραγματοποιήθηκε ακόμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής εισηγμένης εταιρείας ποσού 129,2 εκατ., ενώ ευρύτερα ο όμιλος επικεντρώνεται σε πιο κερδοφόρα έργα σε ανεπτυγμένες αγορές και στην απόσυρσή του από αγορές και έργα με χαμηλή κερδοφορία. Μέσω των κινήσεων αυτών, η Intralot ενίσχυσε το περιθώριο λειτουργικού κέρδους Ebitda επί των πωλήσεων 31,3% για το 2022 από 12,2% το 2019, με τον σχετικό δείκτη να έχει βελτιωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 35,8%. Η Intralot έχει αυξήσει τα Ebitda από 66,2 εκατ. ευρώ το 2020 σε 110,4 και 123 εκατ. ευρώ το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT