Νέοι κανόνες για κεφαλαιοποίηση και διασπορά μετοχών στο Χ.Α.

Νέοι κανόνες για κεφαλαιοποίηση και διασπορά μετοχών στο Χ.Α.

Ποιες αλλαγές προωθούνται στην κύρια και την εναλλακτική αγορά

3' 16" χρόνος ανάγνωσης

Αλλαγές στους κανονισμούς της κύριας και της εναλλακτικής αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το χρονοδιάγραμμα της μετάταξης στις ανεπτυγμένες αγορές και τα νέα roadshows είναι μεταξύ των δράσεων και πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος, τονίζοντας πως οι επόμενοι μήνες θα είναι «πυκνοί» από κινήσεις έπειτα και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.

Ειδικότερα στις αρχές του 2024, και εφόσον υπάρξει η τελική έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα ισχύσουν νέοι κανόνες σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση και τη διασπορά των εισηγμένων εταιρειών, όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος σε σχετική εκδήλωση. Συγκεκριμένα θεσπίζεται κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης για εισαγωγή στην κύρια αγορά στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τίθεται υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς των εισηγμένων – το ποσοστό των μετοχών δηλαδή που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση σε σχέση με το σύνολο των κοινών μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας. Ετσι, για όσες εταιρείες κατά την εισαγωγή τους έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ, η διασπορά τίθεται στο 25%, ενώ για όσες η χρηματιστηριακή αξία τους υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, η διασπορά μπορεί να είναι μικρότερη του 25%, αλλά όχι κάτω του 15%, εφόσον λόγω μεγάλου αριθμού μετοχών διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Για τις υφιστάμενες εισηγμένες θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ενός έτους ώστε να προσαρμοστούν, και στόχος της διοίκησης του Χ.Α. είναι να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες να κάνουν ενέργειες για την αύξηση και τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης τους. Σύμφωνα με αναλυτές, αν και το περίπου 50% της αξίας των μετοχών των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων βρίσκεται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση, σε πολλές εταιρείες αυτό το μέγεθος είναι πολύ μικρότερο.

Σε συνεργασία με την JPMorgan διοργανώνεται επενδυτικό roadshow στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά την κύρια αγορά, προωθείται η διευκόλυνση νέων εισαγωγών με κατάργηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, καθώς και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής εταιρειών σε καθεστώς επιτήρησης και αναστολής. Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική αγορά, ο κ. Κοντόπουλος επισήμανε πως θα υπάρξει ανακοίνωση των επερχόμενων αλλαγών του κανονισμού στις 11 Νοεμβρίου, με τη διευκόλυνση της εισαγωγής των εταιρειών να είναι μεταξύ αυτών. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2024 τίθεται σε ισχύ νέα τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη του Χ.Α., συμβατή με τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της παροχής κινήτρου για επίτευξη στόχων υψηλότερου τζίρου.

Στο μέτωπο των roadshows, το Χ.Α. ανακοίνωσε τη νέα συνεργασία του με την JPMorgan για τη διοργάνωση επενδυτικού roadshow στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται πως έχουν ήδη προηγηθεί δύο roadshows για την προώθηση των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε Ευρωπαίους θεσμικούς σε Γενεύη και Παρίσι τον Ιούνιο, και ακολουθεί άλλο ένα στη Φρανκφούρτη στις 31 Οκτωβρίου, όπου έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 16 εισηγμένες. Ακολουθεί στις 27-28 Νοεμβρίου το επενδυτικό roadshow στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley, όπου έχουν προσκληθεί ήδη πάνω από 30 ελληνικές εισηγμένες. Τέλος, 18 εισηγμένες θα παραβρεθούν στις 11 Δεκεμβρίου στο 25ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece στη Νέα Υόρκη, όπου και θα έχουν one-on-one συναντήσεις με ξένους επενδυτές. Αυτές είναι οι Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Attica Bank, AVAX Group, Dimand, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HELLENiQ ENERGY Holdings, Intrakat, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ και Prodea Investments.

Στο θέμα της αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, κάτι στο οποίο βοηθάει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, ο κ. Κοντόπουλος σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τον δείκτη FTSE έχουν ήδη εκπληρωθεί τα ποιοτικά κριτήρια για τη μετάταξη, ενώ μένουν «ανοιχτά» ακόμη κάποια ποσοτικά κριτήρια. Οπως εκτίμησε ο ίδιος, ο οίκος FTSE αναμένεται να ανακοινώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ότι η ελληνική αγορά τίθεται σε καθεστώς «παρακολούθησης» για αναβάθμιση. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος από τότε για να υλοποιηθεί αναβάθμιση (μέσα 2025), ενώ για να ξεκινήσει και πρακτικά η διαπραγμάτευση της ελληνικής αγοράς ως ανεπτυγμένης θα χρειαστούν άλλοι περίπου 12 μήνες (μέσα 2026).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT