Αυξήθηκαν οριακά τα επιτόκια στις προθεσμιακές

Αυξήθηκαν οριακά τα επιτόκια στις προθεσμιακές

Για τις καταθέσεις έως και ένα έτος των νοικοκυριών διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 1,56% από 1,50% τον Ιούλιο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Οριακή άνοδος στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων παρατηρήθηκε τον Αύγουστο, ενώ μεγαλύτερες έως και 33 μονάδες βάσης ήταν οι αυξήσεις στα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων, διευρύνοντας το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων (spread), που ανήλθε στο 5,94% τον Αύγουστο από 5,86% τον Ιούλιο και 5,51% τον Ιούνιο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία των επιτοκίων τον Αύγουστο, βάσει των οποίων το επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις έως και ένα έτος των νοικοκυριών διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 1,56% από 1,50% τον Ιούλιο, ενώ το επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις από τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 2,70%.

Στο σκέλος των δανείων οι τάσεις που καταγράφονται είναι μεικτές σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ανοδική ήταν η τάση σε όλα τα νέα επιχειρηματικά δάνεια με εξαίρεση αυτά προς πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τη μεγαλύτερη άνοδο που φθάνει τις 33 μονάδες βάσης εμφανίζουν τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το επιτόκιο των οποίων αυξήθηκε από 5,74% τον Ιούλιο σε 6,07% τον Αύγουστο. Αντίστοιχα κατά 26 μονάδες βάσης αυξήθηκαν τα επιτόκια για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο στο 6,40% από 6,14% τον Αύγουστο, ενώ μικρότερες (της τάξης των 19 μονάδων) ήταν οι αυξήσεις των επιτοκίων για δάνεια από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο για αυτή την κατηγορία στο 5,68% από 5,86% τον Ιούλιο. Εξαίρεση στην ανοδική τάση αποτελούν τα επιτόκια για δάνεια έως 250.000 ευρώ που υποχώρησαν κατά 18 μονάδες και διαμορφώθηκαν στο 5,68%, ενώ σταθεροποίηση εμφανίζουν τα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια (ανοιχτή πίστωση) το μέσο επιτόκιο των οποίων διαμορφώθηκε στο 6,73% και 7,72% αντίστοιχα.

Κόντρα στην ανοδική τάση των επιτοκίων για επιχειρηματικό σκοπό κινήθηκαν τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη που υποχώρησαν κατά 16 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο για την αγορά κατοικίας στο 4,03%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επίπεδο των κυμαινόμενων επιτοκίων είναι ευθέως συγκρίσιμο με τα σταθερά επιτόκια που διαθέτουν οι τράπεζες, που ξεκινούν από 3% για μικρή διάρκεια 3 ετών και φθάνουν έως και το 4,90% για μεγάλη διάρκεια 30 ετών. Με δεδομένο ότι το Euribor 3μήνου διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 4%, η συγκράτηση των επιτοκίων υποδηλώνει ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει τα spreads στη συγκεκριμένη κατηγορία προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή αυτά που είχαν συναφθεί παλαιότερα, το μέσο επιτόκιο τους τρεις τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιηθεί στο 4,40% και οφείλεται στο «πάγωμα» των επιτοκίων που έχουν αποφασίσει οι τράπεζες για όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT