«Ομπρέλα» στις ευρωπαϊκές τεχνολογίες από Ε.Ε.

«Ομπρέλα» στις ευρωπαϊκές τεχνολογίες από Ε.Ε.

Ζητεί από τα κράτη-μέλη να αποτιμήσουν τον κίνδυνο που ενδέχεται να διατρέχουν ευαίσθητες βιομηχανίες τους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Η Ε.Ε. σχεδιάζει μέτρα για να προστατεύσει τις ευαίσθητες τεχνολογίες της Ευρώπης από τις βλέψεις ξένων επιχειρήσεων που μπορούν να απειλήσουν την οικονομία της και την ασφάλειά της. Για τον λόγο αυτό, καλεί τα κράτη-μέλη να αποτιμήσουν τον κίνδυνο που ενδέχεται να διατρέχουν ευαίσθητες βιομηχανίες τους, όπως ο τομέας των μικροεπεξεργαστών, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η κβαντική τεχνολογία.

Οπως τόνισε σχετικά η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα, «η τεχνολογία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού και η Ε.Ε. πρέπει να αποτελεί παίκτη και όχι πεδίο για να παίζουν άλλοι». Η ίδια υπογράμμισε πως οι βιομηχανίες αυτές που πρέπει να μελετήσουν και να προστατεύσουν τα κράτη-μέλη «είναι οι πλέον ευαίσθητες και παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο και άμεσο κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν και την κλοπή της τεχνολογίας τους».

Μολονότι η Κομισιόν απέφυγε να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, η Ε.Ε. έχει επανειλημμένως τονίσει πως πρέπει να ετοιμαστεί καλύτερα για να αναπτύξει τις κατάλληλες πολιτικές και τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του εμπορίου και των επενδύσεων. Εχει επίσης τονίσει πως η Κίνα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το εμπόριο και τις επενδύσεις της Ευρώπης για τη δική της ασφάλεια, αλλά και για δικούς της στρατιωτικούς στόχους.

«Η Κίνα είναι σαφώς ο ελέφαντας στο δωμάτιο όταν μιλάμε γενικά», επισήμανε η κ. Γιούροβα, αλλά και πάλι επέμεινε πως «στις συστάσεις μας είμαστε ουδέτεροι προς οποιαδήποτε χώρα».

Σχολιάζοντας σχετικά, ο επίτροπος Ενιαίας Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε πως τα μέτρα που σχεδιάζει τώρα η Κομισιόν για την προστασία αυτών των ευαίσθητων κλάδων της τεχνολογίας θα αγγίξουν πολλές χώρες πέραν του Πεκίνου. Οπως είπε, «θέλουμε να περιορίσουμε τους κινδύνους και όχι μόνον από την Κίνα αλλά και από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εταίρων μας». Δεν είναι, βέβαια, ακόμη σαφές πώς θα ληφθούν τα μέτρα μετά τις εκτιμήσεις των κρατών-μελών. Τα μέτρα που σχεδιάζει η Κομισιόν αποτελούν, πάντως, το τελευταίο δείγμα των συντονισμένων προσπαθειών που καταβάλλουν τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για να διευθετήσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα. Παρά τον σχετικό προβληματισμό, ωστόσο, η Ε.Ε. έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι έχει μεν διαφωνίες με την Κίνα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, αλλά δεν σκοπεύει να αποσυνδεθεί πλήρως από την οικονομική υπερδύναμη .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT