Την άνιση μάχη των μισθών στην Ελλάδα με την πολύχρονη δημοσιονομική κρίση, την πανδημία της COVID-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στις οικονομίες καταγράφει μελέτη της ομάδας Utility Bidder.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το σύνολο συνθηκών, που αναφέρεται συχνά σε πολλά μέσα ενημέρωσης ως κρίση του κόστους ζωής, φαίνεται πως χτύπησε περισσότερο από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει τη χαμηλότερη αύξηση μισθών τα τελευταία 10 χρόνια (από το 2012 έως το 2022).
Οι ερευνητές συνέκριναν τις αυξήσεις των μισθών σε διάφορες χώρες με τους ρυθμούς πληθωρισμού, αποκαλύπτοντας σε ποια κράτη έχουν μείνει περισσότερο στάσιμες οι αποδοχές των ανθρώπων.
Και η χώρα μας με μόλις 1,5% αύξηση των μέσων μισθών είναι στη χειρότερη θέση. Το 2022 οι μέσες ετήσιες αποδοχές ήταν 24.709 ευρώ, όταν το 2012 ήταν 24.339 ευρώ, που σημαίνει ότι οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 370 ευρώ την τελευταία δεκαετία.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τον τουρισμό και τα τελευταία χρόνια υπήρξε κάμψη σε αυτόν τον τομέα. Η πανδημία της COVID-19 σταμάτησε τα διεθνή ταξίδια, αποδεκατίζοντας τις βιομηχανίες τουρισμού και αναψυχής των χωρών. Αν αυτό συνδυασθεί με τις σκληρές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι αυξημένες πυρκαγιές και οι πλημμύρες, αναφέρει η μελέτη της ομάδας της Utility Bidder, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια οικονομία που επικεντρώνεται στον τουρισμό δυσκολεύεται να δει τους μισθούς να αυξάνονται. Οσον αφορά τον πληθωρισμό, όπως δείχνει και η μελέτη, οι τιμές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά το δεύτερο χαμηλότερο ποσό στον ΟΟΣΑ (με πρώτη την Ελβετία), στο +7,4% μεταξύ 2012 και 2022.
Αυτός ο χαμηλός πληθωρισμός βοήθησε άλλωστε τους Ελληνες να ξεπεράσουν την καταιγίδα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, η οποία ξέσπασε για πρώτη φορά στα τέλη του 2009 και προκάλεσε εκτεταμένες οικονομικές δυσκολίες για πολλά χρόνια.
Η Ελβετία είναι η χώρα του ΟΟΣΑ με τη δεύτερη χαμηλότερη 10ετή αύξηση του μέσου μισθού, της τάξης του 7,1%. Ενώ είναι ένα από τα πλουσιότερα κατά κεφαλήν έθνη του κόσμου, παρατηρείται σημαντική στασιμότητα των μισθών τα τελευταία χρόνια. Ακολουθούν το Ισραήλ με 7,5%, οι ΗΠΑ με 14%, και η Ολλανδία με 16,7%.
Στον αντίποδα, η Ουγγαρία έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς την τελευταία δεκαετία, με αυτούς να έχουν αυξηθεί κατά 100,7%, ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδο και ενθαρρύνοντας περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες σύμφωνα με τους μελετητές θα συμβάλουν στη δημιουργία περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης.
Ακολουθούν, με εντυπωσιακές επίσης αυξήσεις, η Λετονία, όπου ο μέσος μισθός αυξήθηκε στη 10ετία κατά 87,6%, και η Λιθουανία με 82,4%.