Αλλαγές στην ηγεσία του ΕΦΚΑ προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Αλλαγές στην ηγεσία του ΕΦΚΑ προωθεί το υπουργείο Εργασίας

O επί διετία διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου, Π. Δουφεξής, θα μετακινηθεί σε άλλο φορέα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Αλλαγές στην ηγεσία του ΕΦΚΑ προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δηλώνοντας ότι ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ο Παναγιώτης Δουφεξής έχει υποβάλει την παραίτησή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επί διετία διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, Παναγιώτης Δουφεξής, θα μετακινηθεί σε άλλο δημόσιο φορέα, ενώ η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταλήξει ήδη στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Π. Δουφεξής ήταν διευθυντής του νυν αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, όταν ο δεύτερος βρισκόταν στον θώκο του υπουργού Εργασίας.

Εξάλλου, ο απερχόμενος διοικητής του ΕΦΚΑ έχει διατελέσει διευθυντής και του Κωστή Χατζηδάκη, υπό την ηγεσία του οποίου άλλωστε προχώρησε η εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων στον ΕΦΚΑ.

Πλέον, με τον φορέα να περνάει σε νέα φάση και έχοντας να σηκώσει το βάρος του ψηφιακού μετασχηματισμού, φαίνεται πως ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης επιθυμεί έναν δικό του άνθρωπο στην πλέον νευραλγική θέση. Σύμφωνα με στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, άλλωστε, τα επόμενα 3 με 5 χρόνια ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστεί να λειτουργεί «τρέχοντας» παράλληλα τα παλαιά και τα νέα μηχανογραφικά συστήματα μέχρις ότου περάσει καθολικά στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Παράλληλα, άλλωστε, θα πρέπει να προωθηθούν αλλαγές σημαντικές, στο πλαίσιο του ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών, ενώ θα πρέπει να μειωθεί και το στοκ των εκκρεμών συντάξεων, κυρίως των επικουρικών, που το τελευταίο διάστημα έχει ξανά αυξηθεί.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης (χωρίς να περιλαμβάνονται οι διεθνείς συντάξεις) από 64.651 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 58 εκατ. ευρώ), που ήταν στο τέλος του α΄ τριμήνου 2023, υποχώρησε μόλις σε 62.182 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 52 εκατ. ευρώ) στο τέλος του β΄ τριμήνου 2023. Στο τέλος Ιουνίου 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο 2023, οι εκκρεμείς αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης, από 104.417 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 187 εκατ. ευρώ) περιορίστηκαν σε 103.875 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 186 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT