Το Ντουμπάι παγιώνει πλέον τη θέση του ως η πρώτη στον κόσμο αγορά κατοικιών πολυτελείας και αφήνει πίσω του μητροπόλεις που κρατούσαν έως τώρα τα σκήπτρα, όπως η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Knight Frank LLP, στη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του έτους στη μικρή αλλά πλούσια χώρα του Περσικού Κόλπου πουλήθηκαν κατοικίες αξίας 1,59 δισ. δολ. Οταν, όμως, υπολογιστεί το σύνολο των πωλήσεων κατοικιών στη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του έτους, τότε η εν λόγω εταιρεία διαπιστώνει ότι πουλήθηκαν 277 κατοικίες πολυτελείας, με την αξία των αγοραπωλησιών να ανέρχεται σε 4,91 δισ. δολ. και να επισκιάζει τις αντίστοιχες αγορές σε πόλεις φημισμένες για τις πολυτελείς αγορές κατοικιών.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Φαϊζάλ Ντουράνι, επικεφαλής του τομέα ερευνών στην Knight Frank, επισημαίνει πως «η ζήτηση για κατοικίες πολυτελείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο Ντουμπάι και η προσφορά είναι πάντα λιγότερη από τη ζήτηση». Οπως διευκρινίζει, παραμένει περιορισμένη η προσφορά για πολυτελέστερες επαύλεις, ενώ αυξάνεται προς το παρόν και αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνεται η ζήτηση για πολυτελείς επαύλεις μπροστά στη θάλασσα. Ο ίδιος υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι είναι εκπληκτική η άνοδος των τιμών σε αυτήν την αγορά, αφού συνεχίζεται και κλιμακώνεται επί εννέα συναπτά τρίμηνα. Η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη χάρη στον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνησή του την πανδημία αλλά και χάρη στη χαλαρή πολιτική της στη χορήγηση βίζας, που προσείλκυσε πολλούς ξένους στη χώρα. Εχει εκτοξευθεί, ειδικότερα, η ζήτηση για τις πολυτελέστερες επαύλεις, όπως αυτές που βρίσκονται μπροστά στη θάλασσα στα τεχνητά νησάκια του Ντουμπάι, καθώς καταφεύγουν εκεί βαθύπλουτοι επενδυτές και Ρώσοι που προσπαθούν να περιφρουρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως και εκατομμυριούχοι από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και πλούσιοι Ινδοί που χρειάζονται δεύτερη κατοικία.
Η μικρή αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής είναι, πάντως, γνωστή για τα αλλεπάλληλα και αιφνιδιαστικά επεισόδια ανόδου και πτώσης της αγοράς ακινήτων. Ενα από τα πλέον δραματικά επεισόδια πτώσης ήταν το 2008, όταν μια κρίση χρέους στην αγορά ακινήτων οδήγησε ορισμένους από τους εργολάβους της χώρας στα πρόθυρα πτώχευσης. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου ανόδου της αγοράς, ωστόσο, οι εργολάβοι προσπαθούν να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά τους απαιτώντας μεγάλο τμήμα των πληρωμών για τα ακίνητα προτού ακόμη αρχίσουν την οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό συνεπάγεται, βέβαια, μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από πλευράς των πλούσιων αγοραστών κατοικιών, οι οποίοι πληρώνουν μεγάλα ποσά προκαταβολικά.
Οπως επισημαίνει στη σχετική έκθεσή της η Knight Frank, πάνω από τις μισές πωλήσεις επαύλεων ήταν στο τεχνητό νησί Παλμ Τζουμέιρα, που έχει σχήμα δένδρου. Εκεί, στις συνοικίες Εμιρέιτς Χιλς και Τζουμέιρα Μπέι, οι τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει άνοδο 16% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Στην πιο παραδοσιακή περιοχή της Ουμ Σουκεΐμ 3 και στη σκιά του φημισμένου ξενοδοχείου Burj Al Arab, η ζήτηση είναι επίσης πολύ μεγάλη και οι τιμές των επαύλεων είναι κατά 62% υψηλότερες από εκείνες που επικρατούν στην περιοχή Μπίζνες Μπέι που την ανταγωνίζεται. Και όπως τονίζει η Knight Frank, οι περισσότερες πωλήσεις στην περιοχή γίνονται με μετρητά, ενώ είναι αξιοσημείωτη η ποικιλία διαφορετικών ανθρώπων που την κατακλύζουν και αγοράζουν τα ακίνητά της.